Черги, паніка, блокування. Що відбувається у паспортних сервісах у Польщі

Біля паспортних столів для українців по всій Варшаві збираються натовпи людей. Вони хочуть забрати свої документи або подати заяви до того, як набудуть чинності нові правила мобілізації. В одному з пунктів видачі паспортів втрутилася поліція.

Фото: Robert Kowalewski / Agencja Wyborcza
Фото: Robert Kowalewski / Agencja Wyborcza

Про це пише Gazeta Wyborcza.

Видання зазначає, що після того, як з'явилася інформація про призупинення консульских послуг і блокування подачі заявок на отримання закордонного паспорта на сайті українського МЗС, паспортні сервіси у великих містах Польщі заповнені вщерть.

Газета описує тамтешню атмосферу як напружену, оскільки чоловікам не видають документи, співробітники пунктів пояснюють це «збоєм у системі».

24 квітня близько 300 чоловіків заблокували паспортний сервіс у Варшаві, погрожуючи не зрушити з місця, поки їм не видадуть паспорти. Незабаром на місце події прибула поліція. Поліцейські взяли на себе роль посередника. Через деякий час ситуацію вдалося взяти під контроль, і українці почали повільно розходитися.

Як розповів спеціаліст зі справ легалізації перебування та роботи іноземців у Польщі Євген Семеняка, люди обурені ситуацією з видачею паспортів.

“Тут відбувається жах. До прикладу, вчора, сьогодні люди приїжджають забирати документи, вони отримали смс, що документ готовий. Наприклад, вчора це (інформація про призупинення консульських послуг, – ред.) з'явилося тільки о 10-й ранку, люди приїхали на 7-му, на 9-ту ранку, вони вже там стоять забрати документи. І о 9-й все було добре, о 10-й людям говорить, що "ми вам документи не видамо, робіть, що хочете, до побачення"... Звичайно, що люди обурені, бо не можуть отримати свої документи, за які вони заплатили”, — розповів він.

Кореспондент Gazeta Wyborcza опитав блокувальників, ті кажуть, що не вірять в інформацію про те, що перерва у видачі документів пов'язана зі «збоєм у системі». "Ми не хочемо йти на бійню, — сказав Данило. Він приїхав до Польщі задовго до початку російського вторгнення в Україну. — Я чесно працюю і хочу залишитися в Польщі. Чи повинен я вмирати за політиків?" — сказав чоловік.

"Іноді емоції беруть гору, але важливо пам'ятати, що наша ситуація не нормальна. Ми не хочемо воювати, ми просто хочемо жити нормальним життям", — сказав інший чоловік, Микола.

"Поки що ситуація вирішилася полюбовно, але завтра вони повернуться. Ми будемо краще підготовлені", — неофіційно розповів “Виборчій” охоронець торгового центру, де розміщений паспортний сервіс.

Оксана Пестрикова з Фундації «Український дім» у Варшаві застерегла, що важко коментувати рішення українського міністра закордонних справ, оскільки заяви Дмитра Кулеби є нечіткими.

"Відомо лише, що всі консульські служби недоступні. Чекаємо на роз'яснення та додаткову інформацію", — сказала вона. Водночас, на її думку, відсутність детальної інформації може викликати паніку в українській громаді.

"Ми боїмося, що люди під впливом страху почнуть приймати необдумані рішення, наприклад, у них з'являться побоювання щодо виготовлення документів для себе або оновлення інформації про себе в реєстрах", — сказала вона.

Читайте також: Розпорядження МЗС про зупинку консульських послуг — "напівзаконне". Комітет ВР з нацбезпеки хоче роз’яснень

Що передувало

23 квітня уряд видав постанову, якою заборонив видавати паспорт громадянина України чи закордонний паспорт українським чоловікам за кордоном віком від 18 до 60 років. Тепер ці документи вони зможуть отримати лише у територіальному органі чи територіальному підрозділі міграційної служби.

"Отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянином України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС.

Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється", — йдеться у документі.

Проте ці вимоги не стосуються українських чоловіків (18-60 рр.), які мають право на перетин кордону під час воєнного стану.

Читайте також: Скільки українських чоловіків працездатного віку перебуває за кордоном (ІНФОГРАФІКА)

У МЗС звернули увагу, що постанова Кабміну №443 від 23 квітня 2024 року, якою заборонено видавати паспорти громадянина України чоловікам призовного віку за кордоном, стосується документів, які оформлюються ДМС за заявами, отриманими ДП Документ.

Водночас порядок роботи консульської служби МЗС України залишається без змін.

Раніше МЗС України оприлюднило повне роз’яснення, яке стосується припинення надання консульських послуг чоловікам віком від 18 до 60 років, які перебувають зараз на території інших держав.

паспорт біженці україна-польща мобілізація

Знак гривні
Знак гривні