Повінь у Росії затопила старі уранові свердловини під Курганом (ЗНІМКИ СУПУТНИКА)

У Курганській області через водопілля затопило старі уранові свердловини родовища "Добровільне", де веде видобуток "Росатом".

Про це пише російська служба Радіо Свобода, яке опублікувало відповідні супутникові знімки.

Група регіональної екологічної організації "Фонд громадського контролю за станом довкілля та благополуччям населення" напередодні опублікувала відео. На ньому видно, що весь простір між російськими селами Труд і Знання затоплено водою. Саме тут міститься родовище "Добровільне".

Повінь змила в Тобол радіоактивний бруд, що накопичувався роками від підземних вод, що розтікаються зі старих дослідних свердловин, кажуть екологи.

Керівник екологічної організації Сергій Єрьомін заявив, що під водою могла опинитися стара свердловина, яка "протікає 35 років", а нові пробурено вище, і вода до них поки що не дісталася.

"Через це в Тобол потрапили розчинні солі урану, які річка принесе в Курган. Заражена вода може потрапити в будинки людей, що призведе до зростання захворювань, спричинених внутрішнім опроміненням, зокрема онкологічних", — йдеться у публікації.

Видання нагадує, що "Росатом" активно заперечував можливість зараження Тоболу ураном, і стверджував, що паводок оминув уранові свердловини.

У самому Кургані та його околицях теж важка паводкова ситуація. Вода, що розлилася, затопила околиці. Масштаб повені видно на супутникових знімках.

За ситуацією з паводками в Росії можна стежити на карті проєкту Сибирь.Реалии.

Військовий завод у місті Курган, який теоретично був у зоні підтоплення, про що ми писали раніше, на жаль залишився неушкодженим завдяки новоспорудженим спорудженим дамбам, які захистили від повені основну частину міста.

супутникові знімки росатом повінь рф

Знак гривні
Знак гривні