Що таке енергетичні мікромережі та як вони можуть допомогти подолати наслідки обстрілів

Співзасновник ГО Greencubator, учасник групи "Реформа Енергетичного Сектору" Реанімаційного пакета реформ Андрій Зінченко пояснює у блозі, наскільки важливі мікромережі у контексті енергетичної децентралізації та забезпечення енергостійкості. Texty.org.ua публікують дещо скорочений матеріал експерта.

Енергетика України потерпає від обстрілів і потребує реформ. Фото: УНІАН, Олександр Гіманов
Енергетика України потерпає від обстрілів і потребує реформ. Фото: УНІАН, Олександр Гіманов

Останні вдалі атаки проти наших енергетичних активів знову запустили спіраль розмов та заяв про енергетичну децентралізацію.

Ці обговорення сфокусовані на тому, як можна створити розподілену генерацію електроенергії. Однак ніколи не йдеться про те, як доставити електроенергію із розподілених джерел енергії до споживачів. Для цього потрібні мережі.

Ні транспортні мережі Укренерго, ні розподільчі мережі обленерго не підходять для завдання передачі електроенергії на місці. Вони спроєктовані під великі потужності. Тож якщо у вас в розпорядженні всього пару сотень кіловат, які може виробити сонячна електростанція або дизельний генератор, то мережа ОСР вам не за розміром.

Такі потужності для однієї та іншої замалі. Але за наявності мікромережі вони здатні забезпечити найкритичніші потреби: невеликої місцевої громади, будівлі, університетського містечка, школи де є мікромережа. Хоча б до того часу, поки відновлюється централізована енергосистема.

Що таке мікромережа?

Мікромережа — це мала місцева мережа, що має внутрішні засоби генерування електроенергії та може переходити у “острівний” режим для забезпечення власних потреб або їх частини.

Виникає логічне питання “мала мережа — це наскільки мала і відносно чого”? Ми говоримо про малу мережу відносно масштабів мереж обленерго. Тож за масштабом мікромережами можуть бути такі мережі:

Ключова корисна властивість мікромережі — здатність працювати у “острівному” режимі тоді, коли мережа монополістів непрацездатна. Це дозволяє доставляти електроенергію до місцевого споживача від місцевої генерації. Для цього мікромережі обов’язково потрібно мати не лише дроти, а й такі компоненти:

Зазвичай сучасна мікромережа включає також іще засоби накопичення та керовані навантаження, наявність яких в рази зменшує капітальні витрати на запуск мікромережі.

Розподілена генерація без мікромереж — валіза без ручки

Уявіть собі, що у Вас є розподілена генерація, яку Ви з сусідами хочете використати на випадок відключень. Це можуть бути дуже різні джерела електроенергії:

Скористатись цими потужностями ви не зможете, аж поки не створите мікромережу. Підключивши свої 100, 500, 800 КВт у мережу обленерго Ви доб’єтесь приблизно нічого. А от для забезпечення частини потреб “на місці” потрібна місцева мережа, що може працювати в автономному режимі. Це і є мікромережа. Вона є містком між малою розподіленою генерацією і споживачем, що знаходиться поряд.

500 КВт генерації — це ніщо для обленерго, але це дозволяє покрити критичні потреби пару сотень домогосподарств на місці

Як побудувати мікромережу

Основа простої мікромережі рівня домогосподарства — гібридний інвертор. Сучасні гібридні інвертори вже мають у собі всі функції, необхідні для створення найпростішого варіанту мікромережі:

Окремо слід сказати, що сотні компаній по всьому світу створюють технологічні рішення для розгортання мікромереж - починаючи від гігантів типу Schneider Electric, ABB, Siemens до українських компаній таких як KTS-Intek або KNESS.

Мережі вже прокладені

Окрім того, для створення мікромереж зовсім не обов’язково тягнути нові дроти і прокладати кабелі — в Україні вже існують десятки тисяч приватних, муніципальних державних мереж, що можуть бути легко перетворені на мікромережі:

Мережам цих об’єктів мають потенціал перетворення на стійкі мікромережі через додавання місцевої генерації і автоматики. Навіть якщо вони покриватимуть лише 10-20% потреб на місці — вони на порядки збільшать місцеву енергетичну стійкість по всій країні.

Громадяни вже створюють мікромережі

Самоорганізована частина українців не стала чекати держави у справі енергетичної децентралізації:

Світовий досвід

Поки в Україні тільки обговорюють розподілену генерацію поза контекстом місцевих мереж, розвинений світ пішов далі. Він давно будує мікромережі для забезпечення енергостійкості.

Лише у США станом на 2023 рік розгорнуто 692 мікромережі із загальною внутрішньою встановленою генеруючою потужністю в 4,4 ГВт. При цьому 212 із них було введено в експлуатацію протягом останніх чотирьох років. Найбільше таких проєктів запускається у штатах Аляска, Каліфорнія, Джорджія, Меріленд, Нью-Йорк, Оклахома і Техас, де природні явища негативно впливають на місцеві електромережі.

Після руйнівного урагану "Марія" у 2017 році в Пуерто-Ріко місцеві мешканці і влада взялись за відбудову енергосистеми із використанням мікромереж. В Пуерто-Ріко їх тепер сотні — лише на одному острові Кулебра їх встановлено 45. Місцева влада сприяла розгортанню 120 мікромереж на школах у 83 селищах.

Це дозволило мешканцям острова швидко відновитись після недавнього урагану "Фіона". Всі ці мікромережі одразу після урагану стали тим, що ми в Україні називаємо “точки незламності”.

енергетична криза обстріли енергосистем енергетична безпека

Знак гривні
Знак гривні