"З середини травня буде важкий період, але Армагеддону не відбудеться". Головне з інтерв'ю Буданова

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов дав велике інтерв'ю BBC Україна. Texty.org.ua публікують головні тези розмови Буданова з журналісткою Оксаною Тороп.

Фото: Фокус
Фото: Фокус

Про хід війни

ВВС: Ви відомі своїми прогнозами. Досить позитивними прогнозами. Ви знаєте, про що я говорю – “ЗСУ скоро будуть в Криму” і так далі. Ви не жалкуєте про це?

Кирило Буданов: Я казав, що “ми зайдемо в Крим”.

ВВС: Ви не жалкуєте про ці слова?

Кирило Буданов: Ніколи. Я ніколи не жалкую про минуле. Взагалі про будь-яке. Те, що інколи ситуація різко кардинально змінюється — зрештою, якщо ви вже говорите про мої особисті слова, то наші підрозділи в Крим зайшли.

ВВС: Не думаєте, що такі прогнози дають людям марну надію?

Кирило Буданов: Ні, вони не дають марну надію. Це прогнози реального часу. Якщо щось повертається трошки інакше — вибачте, це вносить свої корективи.

ВВС: Ви часто у своїх інтерв'ю говорите про те, що ваші прогнози базуються на...

Кирило Буданов: На фактах, цифрах, документах і тому подібне.

ВВС: Про що сьогодні вам говорять ці цифри?

Кирило Буданов: Нас чекає досить важка, за нашою оцінкою, ситуація найближчим часом. Але вона не катастрофічна, це теж треба розуміти. Армагеддон не відбудеться, як багато хто зараз починає казати. Але проблеми з середини травня будуть.

ВВС: А якщо говорити про фронт.

Кирило Буданов: Я і про фронт в тому числі. Це комплексний підхід, тому що росіяни будуть використовувати комплексний підхід. Вони проводять комплексну операцію. Не будемо ми про це з вами довго розмовляти, але це важкий період буде. Середина травня, початок червня.

ВВС: Мова і про внутрішньо-політичну ситуацію?

Кирило Буданов: Мова про все.

Про російських військових

ВВС: Колишній головком Віктор Муженко нам в інтерв'ю говорив про те, що за два роки війни росіяни змінилися. Вони краще вже оснащені, краще підготовлені і так далі. Як ви оцінюєте, як змінилися росіяни за цей час після початку повномасштабного вторгнення і які вони сьогодні? Вони стали сильнішими?

Кирило Буданов: І так, і ні. Треба пам'ятати, що війна – це завжди шалений розвиток. У будь-якій країні світу війна давала завжди розвиток технологічний, індустріальний і тому подібне. Не дивлячись на те, що це шалені витрати та руйнування, але це завжди розвиток. Це відбувається з ними, це відбувається з нами, це теж треба розуміти.

Хто міг на початку 2022 року говорити, що на фронті будуть десятки тисяч дронів працювати? Це було навіть нереально уявити. Разом з тим, це вже нікого не дивує зараз.

Стосовно оснащення – оснащення піхотинця точно стало краще. Якість техніки? Ні, вона впала, тому що нової техніки мало, її не вистачає. Це все відремонтована, відреставрована техніка зі складів довготривалого зберігання озброєнь. Там про якість говорити немає сенсу, та і не потрібна там та якість.

Що стосується якості особового складу – ті, хто брали участь в першій, як-то кажуть, хвилі повномасштабного вторгнення 22 року – це справжні професіонали були, контрактники з нормальним досвідом бойовим і так далі. Але за цей час їх вже майже не лишилось. Росія воює мобілізованими.

ВВС: Який їхній моральний дух?

Кирило Буданов: Та ніякий, в принципі. Він підсилився після взяття Авдіївки, але це тимчасове було явище. В принципі, мобілізованому немає особливого сенсу. Вони воюють за гроші, тому що їх призвали, тому що змусили призватися і тому подібне. Тобто “ідіть вперед”. Ну, це ще російська ментальність відіграє важливу роль. “Ідіть вперед”, як то кажуть, і російський мужик іде. Він там особливо не думає, що з ним буде. Але сказати, що він сильно старається, – це теж неправда.

Про наступ на Київ

ВВС: Вас в кожному інтерв'ю запитують про імовірний другий наступ на Київ, і в кожному інтерв'ю ви відповідаєте, що це...

Кирило Буданов: Безпідставно.

ВВС: Сьогодні не змінилася ситуація?

Кирило Буданов: Не змінилася, абсолютно.

ВВС: Загрози немає?

Кирило Буданов: Станом на зараз – абсолютно немає.

Про Telegram

ВВС: Ви нещодавно говорили про те, що Telegram є проблемою для України.

Кирило Буданов: Можу знову вам це повторити. Це є величезна проблема.

ВВС: І що з цим зробити?

Кирило Буданов: Або, як то кажуть, впорядкувати це все – навести в цьому лад, хоча б законодавчо змусити всіх зареєструватися, щоб було зрозуміло, хто за яким медіа ресурсом, а Telegram вже точно статус медіа набув. Нема питання впливу чи тиску – питання ж не в цьому. Якщо ти хочеш доводити свою позицію - а вона може комусь не подобатись і це нормально в демократичному суспільстві - неси відповідальність. Чого ти боїшся сказати, хто ти?

ВВС: Це ви про анонімні телеграм-канали?

Кирило Буданов: Та вони всі анонімні. Ви знаєте хоч один телеграм-канал, який сказав прямо, що я – це я? От і відповідь.

ВВС: Їхнє закриття може стати вирішенням цієї проблеми? Блокування?

Кирило Буданов: Тимчасово так, але я все ж таки вважаю, що треба змусити їх зареєструватися. Це не буде тиском на пресу. В демократичному суспільстві, ще раз кажу, не можна просто так тиснути...

Чому я вам це взагалі розповідаю? Ви ж представник журналістики. Ти дуже б зраділа, якщо б до вас прийшли і сказали: все, тепер з цього дня ти пишеш отак? Ну зрозуміло, це ненормально було б. Але боятись сказати, що ви це ви – це теж неправильно. І від імені аноніма викидати в ефір, вибачте, все за що заплатять з абсолютно різних частин світу – це теж ненормально.

ВВС: А розвідникам взагалі можна мати Telegram або інші соцмережі?

Кирило Буданов: Ні, абсолютно.

ВВС: Заборонено?

Кирило Буданов: Авжеж. Як керівник – у мене просто доступ до всіх світових медіа і ресурсів є. Тому я продивляюсь, щоб дивитись на результати тих чи інших наших операцій. Або резонансних подій, які, на наш погляд, мають чи будуть мати якийсь вплив.

Про прогнози

ВВС: Кирило Буданов – це людина, яка дає прогнози. Скажіть щось про цей рік. Які ваші очікування, чого чекати українцям?

Кирило Буданов: Найближчий період, на нашу думку, буде важкий. Але важкий і катастрофічний – це різні речі. Ми вже кілька разів проходили важкі періоди, і цей пройдемо, повірте мені. Нічого екстраординарного не буде. Всі їхні плани заздалегідь нам відомі. Як на них реагувати? На більшість є відповідь. Так, є певні питання, які важкувато буде нам зламати, але ми знайдемо відповідь. Як завжди, в останній момент щось придумаємо.

ВВС: Але багато що залежить від інших моментів – зокрема від західної зброї і допомоги партнерів…

Кирило Буданов: Це світ 21-го сторіччя, світ інтерконтинентальних зв'язків. Послухайте, все в цьому світі пов'язане. Вся економіка, вона ж пов'язана. Вся політика, вона так само пов'язана. Тому багато що впливає на ті чи інші події.

Але разом з тим, ще раз вам кажу, як би там хто не казав, згадайте, будь ласка, тих самих “диванних експертів”, які казали: “В України три дні – і все, кінець”.

ВВС: Тобто ви порівнюєте ситуацію цього року, коли кажуть, що “Україна програє”, приблизно з тим самим періодом на початку?

Кирило Буданов: Так, з тим самим. Україна не програє і Україна не буде зруйнована. Це треба розуміти.

хід війни наступ окупантів буданов розвідка україни

Знак гривні
Знак гривні