"Це наше найбільше природне багатство". Чому важливо зберігати степ і чим він цінніший за ліс

За останні 10 років більша частина територій степової Дніпропетровщини активно перетворюється на ліс. Ділянки засаджують деревами, які знищують екологію: блокують накопичення гумусу, з якого надалі утворюється чорнозем.

Астрагал мінливий. Фото: Суспільне Дніпро
Астрагал мінливий. Фото: Суспільне Дніпро

Про це в інтервю Суспільному розповів еколог з Дніпра Вадим Манюк.

"Якщо ми подивимось на мапу, яку площу займає ліс у нас і степ — то виходить такий парадокс — що у нас лісу зараз в області більше, ніж степу. Але так не може бути, ми живемо в степовій зоні, де має домінувати степ, насправді. Степові ділянки — це цілина. Це оці останні-останні клаптики неораної землі, де зберігаються острівці біорізноманіття степового, і вони йдуть що називається «під ніж».

Тобто для того, щоб в степу посадити ліс, так званий ліс, тому що в степу він ніколи справжній не виросте, то розорюють оці цілинні ділянки, туди насаджують якісь дерева. Вони, на жаль, часто бувають взагалі "інвазійні", тобто це види-чужинці", – каже Манюк.

Він розповідає, деякі рослини можуть нести загрозу для степу.

"Акація біла або робінія — ці дерева вони, крім того, що знищують степ, то вони, скажімо так, формують абсолютно не властиві наші місцевості екосистеми: вони дуже бідні. Якщо в акацієвому насадженні, припустимо, 50 видів організмів можна побачити, то в природному степу кілька тисяч видів. Це принципово різний порядок цифр, і от, на жаль, у нас немає культу степу", – каже він.

За його словами, наші землі родючі саме за рахунок степової зони.

"Власне наші чорноземи – це результат багатовікової діяльності трав'янистих рослин степу, під лісом ніякого чорнозему ніколи не сформується і ґрунт під лісом буде бідніший, ніж в степу. Чому? Та от якраз це й відповідь природи на те, що степ більш продуктивна екосистема", – каже він.

За словами Вадима Манюка, коли люди безконтрольно висаджують дерева, це лише шкодить степу.

Еколог розповідає, степ має бути дорожчий, ніж рілля і це треба закріпити законодавчо.

"А де саджати ліс? Для цього звісно є проста наука — екологія, яка дає нам відповідь на ці питання. Є поняття лісорослинних умов. І от ми можемо для кожної ділянки оцінити для чого підходить та чи інша ділянка: або для степу, або для лісу. Дуже важливо також створювати ліс, який буде наближений максимально до природного", – каже Вадим Манюк.

Еколог розповідає, що долучитись до збереження степу може кожен.
Передусім заборонено розводити багаття, особливо у весняний період, коли квітнуть дерева і розмножуються тварини та комахи.

Також, за його словами, перебуваючи в степах, не можна збирати рідкісні види флори, зокрема й лікарські рослини. Насамперед йдеться промисловий збір в степах.

За словами еколога, степ на нашій території цінніший, аніж ліс.

"Степ — це наше найбільше багатство, ну з природної спадщини. Що воно для наших умов, без перебільшення, степ цінніший, ніж ліс. З лісом ми вже якось навчилися поводитися за останніх 100, понад 100 років, вміємо створювати насадження, доглядати за ними, а за степами, навіть такого питання не стояло "Як зберегти? Як помножити степ?" Треба ставити питання саме так зараз", – зазначив Вадим Манюк.

дніпропетровщина природа України степ екологія

Знак гривні
Знак гривні