ППО для України: як рухається процес і що нададуть партнери

Після руйнівних обстрілів енергетичної інфраструктури, нестачі ракет-перехоплювачів та постійних атак росіян на прифронтові міста Україна терміново звернулася до партнерів з проханням посилити її ППО. Texty.org.ua зібрали інформацію про те, як рухається процес і чи є конкретні домовленості.

Пускова установка системи ППО IRIS-T SLM. Фото: Bundeswehr
Пускова установка системи ППО IRIS-T SLM. Фото: Bundeswehr

Що обіцяє ЄС

Після першого дня саміту ЄС 17 квітня, у своїх підсумках, які підтримали всі 27 лідерів держав ЄС, Європейська рада наголосила на потребі терміново забезпечити протиповітряну оборону України.

Як повідомляє ЄП, президент Євроради Шарль Мішель, який головував на саміті, заявив, що Володимир Зеленський у своєму зверненні попросив європейців допомогти переконати США прискорити поставки зброї та фінансування для економіки України.

За словами Мішеля, лідери погодилися, що Європа також повинна швидше надавати допомогу. "Це не питання місяців, це питання днів і тижнів. Дуже важливо, щоб ми досягли результатів", – сказав він ЗМІ після зустрічі.

22 квітня, в Люксембурзі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС у форматі Jumbo, – за участі міністрів оборони. Однією з головних тем цієї зустрічі буде координація зусиль із надання Україні негайної військової допомоги та збільшення обсягів постачання зброї, зокрема, засобів ППО.

Зустріч міністрів закордонних справ країн G7

Перед початком зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 18 квітня високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що у рішеннях щодо надання Україні термінової військової допомоги, зокрема засобів ППО, Євросоюз не може покладатися лише на Сполучені Штати, а має взяти на себе відповідальність та поставити ці системи в Україну із власних арсеналів.

На полях міністерського саміту G7 очільник МЗС України Дмитро Кулеба зустрівся з державним секретарем США Ентоні Блінкеном й обговорив надання більшої кількості систем Patriot нашій країні.

Глава МЗС наголосив, що продовжується систематична робота над тим, щоб союзники надали Україні якнайшвидше системи Patriot. Дмитро Кулеба підкреслив, що ключовим елементом у цьому питанні є послідовні та регулярні постачання засобів ППО. 

Минулої п’ятниці Кулеба заявив, що йдуть активні переговори з союзниками стосовно отримання двох батарей системи протиповітряної оборони Patriot та однієї SAMP/T.

Попереду Німеччина

Міністри закордонних справ і оборони Німеччини Анналена Бербок і Борис Пісторіус у листі до десятків країн анонсували глобальну ініціативу з пошуку додаткових засобів протиповітряної оборони для України.

13 квітня Німеччина оголосила про термінову передачу Україні одного зенітно-ракетного комплексу Patriot.

Німецький канцлер Олаф Шольц закликав союзників уважно поглянути на свої арсенали, щоб знайти те, чим вони могли б поділитися.

"Російська агресивна війна триває з великою жорстокістю, і ми знаємо, що повинні зробити більше, ніж досі, щоб підтримати Україну. Це стосується, зокрема, усіх необхідних засобів протиповітряної оборони. Німеччина, яка вже надала дві системи Patriot, вирішила надати ще одну, але ми також хочемо заохотити інших зробити те ж саме», — сказав Олаф Шольц.

Крім того, як повідомив керівник компанії Diehl Defence Гельмут Раух, Німеччина передасть Україні додаткові зенітно-ракетні комплекси IRIS-T, один з яких буде доставлений через декілька тижнів.

"Три наші системи вже перебувають в Україні, і ще більше буде поставлено цього року. Наступна — лише за кілька тижнів", – зазначив він.

Ініціатива Нідерландів

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте запропонував закупити системи ППО Patriot у союзників для подальшого постачання їх Україні, повідомила The Guardian.

"Ми знаємо, що багато країн мають у своєму розпорядженні великі запаси систем Patriot, можливо, не бажаючи постачати їх безпосередньо", — сказав Рютте в межах саміту ЄС у Брюсселі.

Він додав: "Ми можемо купити це у них, ми можемо доставити це в Україну, у нас є гроші. Це важливо".

Прем'єр також закликав "критично оцінити запаси, щоб визначити масштаби наших зобов'язань".

Позиція НАТО

Генсек НАТО Єнс Столтенберг також закликав союзників активізувати свої зусилля з постачання Києву додаткових систем протиповітряної оборони.

«Реальність така, що, звичайно, у нас є достатньо систем, які ми могли значно більше поставити Україні, коли йдеться про протиповітряну оборону загалом, а також коли йдеться про батареї Patriot. І це саме те, над чим ми працюємо», — цитує Столтенберга Укрінформ.

За словами генсека НАТО, Альянс має значну кількість Patriot, але це також відображає той факт, що Сполучені Штати Америки, які є союзником з найбільшою кількістю цих систем ППО, «несуть глобальну відповідальність».

ППО ракетний терор РФ обстріли енергосистем допомога заходу

Знак гривні
Знак гривні