Повінь у Росії підійшла до Кургана, вода зруйнувала кілька мостів (ФОТО, ВІДЕО)

У Росії тривають масштабні паводки: вони почалися в Орську, захопили Оренбург і вже дійшли до Кемеровської, Томської та Курганської областей. У місті Томськ розмило насипну дамбу, у Курганській області змило два мости. Рівень води продовжує зростати, під загрозою затоплення опинилися ще кілька регіонів РФ.

Затор на гідровузлі в Кургані. Фото: TASS
Затор на гідровузлі в Кургані. Фото: TASS

Як пише Настоящее время, рівень води в річці Тобол перевищив небезпечну позначку в шість метрів, підтоплено будинки в Томському районі та Бурятії.

У Томському районі через паводок затопило 143 будинки і 93 присадибні ділянки. Днем раніше рівень води в річці Том поблизу центру Томська перевищив небезпечну позначку на 14 см і сягнув 764 см. Річка розмила автомобільну дорогу, частково обвалилася дамба.

В Іволгінському районі Бурятії затопило 11 будинків, причиною паводка став затор льоду на річці Селензі.

Оновлений прогноз щодо паводка в Тюменській області також передбачає історичний максимум підйому рівня води в річках, заявила місцева влада. Вона розглядає питання про примусову евакуацію в зоні затоплення.

Також повідомляється, що загроза НС через паводки виникла в Новосибірській області на річках Іні, Берді, Тарі й Тартас.

Тим часом із затоплених територій в Оренбурзі продовжують евакуацію.

Сирени в Кургані

Максимуму повінь у Кургані досягне 15-18 квітня. При найвищому сценарію вода може затопити центр міста, але влада до повені готувалася і збільшувала захисні дамби, МНСники прибирали купи сміття, які наносилося на мости, аби вода швидше проходила.

У Кургані розташований військовий завод, на якому виробляють БМП. Якщо справдяться максималістичні прогнози, а захисні заходи не спрацюють, то найближчими днями його затопить.

Згідно з офіційними повідомленнями, через паводок у Курганській області вже підтоплено 880 житлових будинків і присадибних ділянок.

Як повідомив губернатор Курганської області Вадим Шумков, течія Тобола прискорюється. Рівень води в ньому постійно зростає. Він закликав мешканців підтоплених територій Курганської області негайно евакуюватися.

За прогнозами головного управління МНС, в області може бути затоплено 62 населених пункти, 4,3 тисячі будинків, потенційно в зоні підтоплення можуть опинитися майже 19 тисяч осіб.

Як пише російська служба BBC, течія Тобола настільки стрімка, що напередодні в Курганській області водою змило два пішохідні мости.

Уночі в Кургані завили сирени. Що вище підніматиметься рівень води та наростатиме небезпека для містян, то частіше вони лунатимуть, звук сирени нагадує людям із зони підтоплення, що потрібно евакуюватися, заявили щодо цього в міській адміністрації.

Читайте також: Небезпечні "сущности". Розслідування виявило мережу тг-каналів, які заробляють на булінгу українських дітей

оренбург зміни клімату курган повінь рф

Знак гривні
Знак гривні