Західні армії мають близько 100 батарей Patriot. Але не можуть надати сім, про які просить Україна, — Боррель

Європейський Союз робить недостатньо для того, щоб захистити Україну від повітряного терору Росії, яка прагне знищити українські міста.

Пускові установки ЗРК Patriot. Фото: Sgt. 1st Class Christopher Smith/U.S. Army
Пускові установки ЗРК Patriot. Фото: Sgt. 1st Class Christopher Smith/U.S. Army

Про це під час виступу на європейському форумі Nueva Economia Forum заявив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

"Кілька днів тому я розмовляв з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, і він дуже просить сім батарей Patriot для захисту своєї країни. Неможливо уявити, щоб ми не змогли їх надати, враховуючи, що на озброєнні західних армій є близько 100 батарей Patriot. І все ж таки ми не можемо надати ті сім, про які вони відчайдушно просять", — заявив Жозеп Боррель.

Він також зауважив, що необхідно більше говорити не про відновлення в Україні, а про те, як уникнути руйнування.

"Найкращий спосіб витрачати менше на відбудову — це витрачати більше на запобігання руйнуванню. А українці не мають можливості уникнути руйнувань, тому що, по правді кажучи, ми повинні робити більше і швидше, щоб дозволити їм мати необхідний потенціал.

Тому я закликаю тут і звернуся з таким же закликом до міністрів закордонних справ і оборони ЄС через кілька тижнів, коли ми зустрінемося всі разом, збільшити можливості протиповітряної оборони, щоб Україна могла зупинити російські ракети і їхні планерні бомби, які руйнують міську інфраструктуру", — заявив Боррель.

Він також наголосив, що ЄС після подій в Україні увійшов у третій етап розбудови, що полягає у створенні власної системи оборони й безпеки, із посиленням ролі ЄС в колективній безпеці під егідою НАТО.

«Я вважаю, що Європейський Союз вступає сьогодні у третю стадію власного будівництва. Перша відбулася у 1957 році: спільний ринок з обмеженим обсягом спільної європейської політики. Другий (етап) містив прискорення економічної інтеграції через єдиний ринок та спільну валюту. І третя стадія розпочалася разом із війною в Україні, яка спонукала до народження потужної основи для європейської безпеки й оборони.

Досі, говорячи про війни, можна було почути відповідь: "Зверніться до НАТО". Тепер цього вже недостатньо. Ми маємо виконати наші моральні і політичні зобов'язання перед Україною. А там ситуація надзвичайно складна. Російська військова машина працює на повну потужність. З великими витратами, але на повних обертах. Існує повна асиметрія між Росією та Україною.

Росія може вести тривалу війну на виснаження і створювати враження, що вона її виграла, хоча насправді вона її програє. Росії достатньо не програти, щоб показати, що вона перемагає. Україні, навпаки, потрібно виграти, щоб не програти", — сказав Боррель.

ППО Patriot допомога заходу Боррель єс

Знак гривні
Знак гривні