Викрита мережа російського підкупу політиків у ЄС є лише верхівкою айсберга, — віцеголова Єврокомісії

Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова очікує нових звинувачень щодо можливих таємних платежів з боку РФ європейським політикам в межах викриття проросійських мереж впливу.

Про це вона заявила в інтервю чеському виданню Hospodarske noviny, повідомляє ЄП.

Юрова припустила, що Росія платить набагато більше політикам або людям, які мають вплив у Євросоюзі, ніж було відомо раніше.

"Звичайно, ми (як політики) не маємо інструментів, щоб визначити, хто вони, але спецслужби готові розкрити інформацію та розповісти громадськості, й це добре. Я переконана, що те, що ми знаємо зараз, – це лише верхівка айсберга", – зазначила Юрова.

За словами віцепрезидентки Єврокомісії, те, чи справді той чи інший випадок є корупцією, мають вирішити слідчі та судді.

Посадовиця також зауважила, що різні рівні національної безпеки в країнах-членах Євросоюзу ускладнюють ситуацію.

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що Чехія розкрила проросійську мережу, яка розробляла операцію з поширення російського впливу та підриву безпеки в Європі. За інформацією чеських спецслужб, за операціями щодо поширення російського впливу в Європі через ЗМІ та підкуп політиків стоїть Віктор Медведчук. Після розкриття проросійської мережі Чехія запровадила проти нього санкції.

Обкладинка проєкту Texty.org.ua "Бактерії руского міра"
Обкладинка проєкту Texty.org.ua "Бактерії руского міра"

В оприлюдненому списку європейських політиків, які фігурують у звіті про підкуп і Росією європейських політиків, є чимало фігурантів масштабної бази Texty.org.ua "Бактерії руского міра" про людей та організації, які в різний спосіб підтримують Росію та її політику в 19 країнах Європи.

Докладніше про це ми писали тут: Скандал з підкупом Росією політиків ЄС. У списку опинилася більшість фігурантів бази Texty.org.ua "Бактерії руского міра"

Крім того, журналістське розслідування виявило, що депутат Бундестагу від "Альтернативи для Німеччини" й кандидат від цієї партії на виборах до Європарламенту Петр Бистрон отримував гроші від проросійської мережі впливу. Сам Бистрон вирішив оскаржити в суді ці звинувачення.

бактерії руского міра агенти рф у єс підкуп скандал

Знак гривні
Знак гривні