Скандал з підкупом Росією політиків ЄС. У списку опинилася більшість фігурантів бази Texty.org.ua "Бактерії руского міра"

Українсько-американський економіст, професор економіки університету Case Western Reserve Антон Шестаков оприлюднив список європейських політиків, які фігурують у нещодавно оприлюдненому звіті про підкуп і Росією європейських політиків.

Більшість політиків у списку є також фігурантами масштабної бази Texty.org.ua "Бактерії руского міра" про людей та організації, які в різний спосіб підтримують Росію та її політику в 19 країнах Європи.

Це, зокрема, Патрісія Шаньон, Ерве Жувен і Тьєррі Маріані (Франція), Тьері Боде і Марсель де Грааф (Нідерланди), Ян Чарногурський, Мирослав Радачовський і Мілан Угрік (Словаччина), Петр Бистрон, Максиміліан Кра і Йоахім Кус (Німеччина), Франческа Донато (Італія), Філіп Девінтер (Бельгія), Їндржих Райхл (Чехія).

Зазначимо, що "Бактерії руского міра" – один з найскладніших і найважливіших дата-проєктів Texty.org.ua – у лютому спричинив значний резонанс у Чехії (про це докладно тут і тут).

Прикметно, що схему ймовірного підкупу Росією європейських політиків викрили саме у Чехії. За інформацією чеських спецслужб, за операціями щодо поширення російського впливу в Європі через ЗМІ та підкуп політиків стоїть Віктор Медведчук. Після розкриття проросійської мережі Чехія запровадила проти нього санкції.

Як пише DW, за даними чеської влади, для проведення своїх "операцій" Медведчук використовував зареєстрований в Чехії влітку 2023 року портал новин Voice of Europe, офіційним власником якого є громадянин Польщі Яцек Якубчик, а фактично яким керує Артем Марчевський – соратник Медведчука, який був генеральним продюсером його телеканалу "112 Україна". 

За інформацією чеського видання Denik N і німецького журналу Der Spiegel, сайт Voice of Europe публікував заклики політиків припинити допомогу Україні, а декому з них за це платили суми, що в окремих випадках покривають витрати на їхню передвиборчу кампанію.

Як стверджує Spiegel, гроші передавали готівкою при особистих зустрічах у Празі або за допомогою криптовалюти. Виплати отримували політики з Угорщини, Польщі, Франції, Бельгії, Нідерландів. До цього також була причетна партія "Альтернатива для Німеччини", пише AFP.

Читайте також: Гучне викриття. Депутат АдН і фігурант бази Texty.org.ua "Бактерії руского міра" Бистрон отримував готівку від російської розвідки

Після викриття схеми Чехією декілька депутатів Європейського парламенту закликали розпочати розслідування ймовірного підкупу Росією європейських політиків.

Так, фракція "Оновлюючи Європу" (Renew Europe) вимагає терміново провести з цього приводу парламентські дебати, повідомляє DW.

Голова фракції, француженка Валері Ає направила листа очільниці Європарламенту Роберті Мецолі з проханням провести негайне і прозоре внутрішнє розслідування.

"Якщо чинні депутати Європарламенту або кандидати на майбутніх виборах брали гроші у російського уряду або у його проксі, вони мають бути викриті і щодо них мають бути вжиті заходи", – цитує її агентство AFP.

Співголова групи "Зелених", німкеня Террі Райнтке підтримала заклик, заявивши, що Росія "атакує саму суть демократії". "Ось як Володимир Путін намагається уникнути відповідальності за свою війну в Україні", – сказала вона.

бактерії руского міра агенти рф у єс дата-журналістика підкуп скандал

Знак гривні
Знак гривні