Гучне викриття. Депутат АдН і фігурант бази Texty.org.ua "Бактерії руского міра" Бистрон отримував готівку від російської розвідки

Депутат Бундестагу від "Альтернативи для Німеччини" й кандидат від цієї партії на виборах до Європарламенту Петр Бистрон отримував гроші від проросійської мережі впливу, викриту спецслужбами Європи напередодні.

Петр Бистрон. Фото: faz.net
Петр Бистрон. Фото: faz.net

Про це йдеться у спільному розслідуванні німецького журналу Spiegel і чеської газети Denik N, повідомляє ЄП.

За інформацією журналістів, контрольована російською розвідкою мережа, в центрі якої був проросійський сайт Voice of Europe, передала загалом кілька сотень тисяч євро у шести країнах ЄС, зокрема в Німеччині, Франції, Польщі та Нідерландах. Частину грошей передавали готівкою під час зустрічей у Празі, частину – за допомогою криптовалюти.

Серед одного з одержувачів коштів Spiegel і Denik N називає депутата від ультраправої "АдН" Петра Бистрона.

Від Texty.org.ua: Зауважимо, що Петр Бистрон є учасником бази Texty.org.ua "Бактерії руского міра". У ній зібрані люди та організації, які в різний спосіб підтримують Росію та її політику в 19 країнах Європи. Наш масштабний дата-проєкт містить великий масив інформації, оновлюється і є зручним для пошуку.

Посередником був Медведчук

Також журналісти звертають увагу, що на сайті Voice of Europe публікувались матеріали з іншим представником партії – євродепутатом Максиміліаном Кра.

Кра і Бистрон знайомі з олігархом і кумом Владіміра Путіна Віктором Медведчуком – який, за інформацією чеських спецслужб, стоїть за Voice of Europe: у 2021 році вони спільно відвідували його в Києві.

За Voice of Europe стоїть Медведчук

Напередодні Чехія додала до національного санкційного списку Voice of Europe, Медведчука і його соратника, пропагандиста Артема Марчевського, яких назвала учасниками кампанії впливу в ЄС.

За даними чеської служби цивільної контррозвідки, мережа працювала з політиками в Польщі, Угорщині, Німеччині, Франції, Бельгії та Нідерландах, намагаючись вплинути на вибори до Європарламенту.

Викриття Бистрона вже спричинило скандал у Чехії та Німеччині.

Як іронізує директор празького аналітичного центру «Європейські цінності» Якуб Янда, "відтепер будемо використовувати "Російська альтернатива для Німеччини" як власну назву".

"Петр Бистрон тісно співпрацював з маріонеткою російської розвідки Віктором Медведчуком, якого він відвідав у 2021 році разом з Максиміліаном Кра, лідером виборчої кампанії до Європейського парламенту від "Альтернативи для Німеччини". Кра також тісно співпрацював з пропутінським сайтом Voice of Europe, який є підставною організацією російської розвідки, що фінансується Москвою.

Петр Бистрон навіть вимагав у парламенті ФРН, щоб німецький уряд допоміг ставленику російської розвідки Віктору Медведчуку. Медведчук був головною фігурою в організації підкупу європейських політиків брудними російськими грошима", – пише Янда.

бактерії руского міра агенти рф у єс російська агентура підкуп скандал АДН

Знак гривні
Знак гривні