Польща запроваджує "революційні зміни" у допомозі біженцям з України, — Rzeczpospolita

Уряд Польщі готує зміни до закону про біженців з України, який діє з початку війни. Основною зміною буде скасування норми, яка передбачає фінансування харчування та проживання українців у в центрах колективного розміщення.

Фото: ТСН
Фото: ТСН

Про це пише Rzeczpospolita.

Видання зазначає, що 29 березня уряд представить проєкт змін до закону про допомогу громадянам.

Ключовою зміною стане призупинення дії статті 13 закону про перебування, яка передбачає фінансування харчування та проживання українців (йдеться про добову норму в 40 злотих) у невеликих приватних центрах, розрахованих на проживання до десяти осіб.

Уряд оплачуватиме перебування українця лише в тих місцях, які мають угоди з воєводою, а отже, перебувають під державним контролем. Урядовий аналіз показує, що система в невеликих будинках стала викривленою — почастішали випадки, коли власник забирає паспорти біженців і змушує їх працювати в центрі безплатно.

Згідно з урядовими даними, в центрах колективного розміщення наразі проживає 39 937 осіб, або 4,2% біженців у Польщі.

Важливою зміною стане запровадження з наступного року тимчасової посвідки на проживання для біженців з України (надається на три роки). Наразі закон автоматично поширює тимчасовий захист на всіх, хто має PESEL UKR — спеціальний документ для українців у Польщі, що підтверджує їхній статус біженця і надає можливість легального перебування на її території.

Rzeczpospolita пише, що уряд розглядає можливість запровадження часткової оплати з соціальних виплат для людей, чиє харчування та проживання фінансується державою.

Залишається невідомим, як уряд вирішуватиме питання з великою кількістю українських дітей, які перебувають поза межами шкільної системи. Міністр внутрішніх справ Польщі визнав, що рішення польського уряду мають бути узгоджені з українською державою (такі обговорення тривають).

Наразі спецзакон дозволяє дітям навчатися онлайн як в Україні, так і в польській школі.

"За даними системи PESEL UKR, у нас 380 000 дітей шкільного віку, а на допомогу 800+ претендують 210 000 дітей. Скільки з них насправді перебуває в Польщі? Ми не знаємо", — зізнався заступник міністра внутрішніх справ Мацей Душчик.

зміни біженці польща допомога

Знак гривні
Знак гривні