Росія зруйнувала всі енергоблоки на Бурштинській та Ладижинській ТЕС під час атаки 22 березня

Унаслідок масованої ворожої атаки 22 березня зазнали руйнування всі енергоблоки на Бурштинській теплоелектростанції (Івано-Франківська область) та Ладижинській теплоелектростанції (Вінницька область).

Наслідки обстрілу Бурштинської ТЕС
Наслідки обстрілу Бурштинської ТЕС

Про це в інтерв'ю Економічній правді заявив виконавчий директор компанії ДТЕК Дмитро Сахарук.

"22 березня відбувся найбільший обстріл з початку війни. Дуже багато руйнувань в енергетиці, перш за все, постраждала генерація. Ми втратили 50% встановленої потужності. Постраждали дві наші станції: "Бурштинська" і "Ладижинська", — розповів Сахарук.

Представник ДТЕК наголосив, що на станціях постраждали всі енергоблоки. Вони в різному ступені руйнації: від повної до понад 50%.

Він також повідомив, що також сильно пошкоджена через обстріли КАБами Курахівська ТЕС (Донецька область), вона наразі не працює.

"Загалом по країні дуже серйозна руйнація, яка буде вимагати навіть не місяців на відновлення. Можливо, один-два блоки почнуть працювати раніше, але загалом це 6, 12, 24 місяці або навіть більше. Поступово будемо відновлювати. Після дефектації стане зрозуміло, якого обладнання не вистачає. Зараз критично необхідні трансформатори. Нам потрібно близько десяти одиниць", — розповів Сахарук.

Читайте також: Наслідки масованої атаки РФ по енергетиці: влітку може виникнути дефіцит електроенергії, — Yasno

За його словами, зараз у компанії є запаси певного обладнання, але його нема куди ставити через дуже великі руйнації. У деяких випадках потрібно будувати блоки майже з нуля.

"З непрацюючих блоків уже давно все познімали, тому зараз треба шукати вживані блоки десь в Європі або купувати нові. Якщо говорити про основний перелік обладнання, яке нам необхідне після первинної дефектації, то це генератори, парові турбіни, системи регулювання, трансформатори. Частину цього обладнання можна замовити в Україні, решту треба шукати за кордоном",— пояснив виконавчий директор ДТЕК.

Нагадаємо, вранці 22 березня російські війська завдали наймасованішого з початку війни удару по українській енергетиці. Як повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, росіяни хотіли влаштувати тотальний блекаут в Україні.

дтек атаки на енергосистему тес ракетний терор РФ енергетичний фронт

Знак гривні
Знак гривні