Росія фальсифікує навіть внутрішні документи щодо експорту українського зерна

На початку 2024 року ми планували випустити черговий матеріал про українське зерно. За кілька місяців до цього нам до рук потрапило понад 18 тис. документів, які стосуються перевезення зерна до зернового термінала “Авліта”, що в порту Севастополя. Ми розпізнали, обробили та проаналізували ці документи. Однак у результаті виявили тільки загальновідомий факт: Росія бреше. 

І йдеться тут не про заяви російських і проросійських політиків, підконтрольних Кремлю, або лояльних до нього медіа чи брехню, що є результатом викривленого сприйняття світу крізь призму “російських версій” правди чи історії. Росія вказує недостовірні дані в документах “Россельхознадзора”, які стосуються регіону походження зерна, що доставляється до зернового термінала в Севастополі.

Ось один із документів, які ми аналізували:

Наприклад, у документах за 2022 рік Херсонська область згадується в 41, а Запорізька лише в 10 із понад 18 000 наявних записів. Хоча ми добре знаємо про реальні обсяги грабунку цих областей.

Згідно з вивченими нами джерелами, РФ доставляла зерно в Крим вантажівками й залізницею. Значна кількість зерна, що завозилася до порту Севастополя, нібито була вирощена в Росії, зокрема в Краснодарському та Ставропольському краях, Ростовській, Волгоградській, Курській областях та інших регіонах РФ, але переважна частина була зібрана безпосередньо в Криму, що ніяк інакше, ніж Кримським дивом-2022, назвати не можна, адже, наприклад, у 2021 році аналогічної врожайності на посушливих землях Криму не спостерігалося.

Як видно з графіка вище, у 2022 році Херсонська та Запорізька області взагалі не вказуються як регіони походження зерна, попри десятки тисяч тонн вивезеного вирощеного на окупованих територіях і вкраденого зерна та навіть попри власні заяви окупантів про вивезення врожаю.  

Окуповані райони Донецької та Луганської областей, які РФ іменує “ДНР”, фігурують в отриманих нами документах лише двічі влітку 2022 року. “ДНР” вказана як “країна походження” (!) для 26,7 тис. тонн пшениці, що нібито направлялась у Сирію, і для 3,8 тис. тонн кукурудзи, покупцем якої значилася Туреччина.

Юридичних причин для такої фальсифікації немає. Прямих санкцій, які стосувалися б безпосередньо торгівлі зерном, на РФ поки що не накладено. А стивідорна компанія “Авліта” і так перебуває під санкціями ЄС та Швейцарії за участь у схемі крадіжки зерна. 

Відправниками зерна значиться понад 500 дрібних фірм, отримувачами — до 20 великих компаній, які безпосередньо організовують експорт сільськогосподарської продукції за кордон. Три найбільші з них: ООО “КОМПАНИЯ АПРЕЛЬ”(зареєстрована в Краснодарі, РФ; значиться в понад 5 тис. документів), ООО “КУБАНЬ-ФОРВАРД” (зареєстрована в Краснодарі, РФ; значиться в понад 3 тис. документів), ООО “ПАЛЛАДА” (зареєстрована в Ростові-на-Дону, РФ; значиться в понад 3 тис. документів). Ці три фірми не раз фігурували в розслідуваннях про викрадення українського зерна, хоча згідно з даними бази “War & Sanctions” НАЗК під санкціями вони не перебувають.

Назви залізничних станцій, що значились як пункти відправки українського зерна протягом лютого — вересня 2022 року:

Значна їх частина написана з помилками, області часто не відповідають вказаному району. Тож ми відтворили їх перелік зі списку назв залізничних станцій російської залізниці за максимально схожими назвами. 

З вересня-жовтня 2022 року географія зазначених у документах залізничних станцій змінюється. Ймовірно, через пошкодження Кримського мосту в жовтні 2022-го російські залізничні станції перестають фігурувати як станції відправки зерна.

Тут важливо не плутати після і внаслідок. Згідно з документацією, динаміка перевезення зерна залізницею почала помітно знижуватися з вересня 2023 року, за кілька тижнів до удару. Переважна частина зерна, яке звозилося в зерновий термінал севастопольського порту від жовтня 2022-го до липня 2023-го, за документами проходила саме як кримське зерно. 

зерно крадіжки росії окуповані території крим

Знак гривні
Знак гривні