Україна аврально будує оборону, а ЗСУ бракує снарядів і людей тоді, коли росіяни можуть посилити наступ — The Economist

Українські Сили оборони відчувають нестачу боєприпасів і живої сили на передовій. Водночас ЗС РФ не знижують тиску та можуть навіть посилити наступ. Про це йдеться у статті The Economist.

Фото: Міноборони
Фото: Міноборони

Видання застерігає, що є тривожна ймовірність нового потужного наступу російських військ протягом наступних кількох місяців. Ворог може пробити оборону та просунутися вглиб.

Після захоплення Авдіївки російські війська просуваються так далеко на захід від міста, як тільки можуть, намагаючись перешкодити Україні сформувати там сильніші оборонні рубежі. Поки що вони просунулися в кращому разі на сім-десять кілометрів. Але влітку очікується більший наступ, прогнозує The Economist.

"Наступні п'ять-шість місяців можуть бути вирішальними", — зазначив аналітик Rochan Consulting і автор сайту Ukraine Conflict Monitor Конрад Музика. За словами Майкла Кофмана з Фонду Карнегі за міжнародний мир, пріоритетами для України є "жива сила, укріплення та боєприпаси".

Читайте також: Як стабілізувати фронт і спинити просування росіян: стратегія на 2024 рік

"Активно використовуючи безпілотники, українці змогли частково компенсувати нестачу снарядів. Але безпілотники не можуть зосередити вогонь так, як артилерія", — йдеться у статті.

The Economist пише, що ЗС РФ випускають щонайменше п'ять снарядів на кожен український. Нині Росія виробляє приблизно три мільйони артснарядів на рік, а також отримує додаткові запаси з Північної Кореї та Ірану. Водночас Європа має виробити за 2024 рік лише 1,4 мільйона снарядів, а наступного року — два мільйони.

Читайте також: Росія може готувати масштабний наступ у цьому році: що на це вказує, — Мік Раян

Британський журнал зазначає, що полегшити ситуацію для України може чеська ініціатива. "Чехи прочесали весь світ у пошуках боєприпасів і наразі знайшли близько 800 000 снарядів. Кілька країн, зокрема Німеччина, Нідерланди, Данія і Канада, виділили гроші, щоб допомогти оплатити ці боєприпаси. Якщо чехи зможуть зібрати 3 млрд євро (3,3 млрд доларів), вони зможуть отримати 1,5 млн снарядів", — йдеться у статті.

Ніко Ланге, експерт з питань України, колишній чиновник міністерства оборони Німеччини, каже, що деякі снаряди вже почали надходити, хоча і в невеликих кількостях. Він додає, що вони дадуть військам на фронті "перепочинок" протягом наступних кількох місяців.

Інші види боєприпасів також у дефіциті, йдеться у матеріалі. Зокрема, Україні катастрофічно бракує перехоплювачів протиповітряної оборони.

"Україна також терміново потребує більше способів ураження цілей у Криму та логістичних центрів у глибокому тилу ворога. Вона, ймовірно, використала значну частину крилатих ракет Storm Shadow і Scalp, наданих Великою Британією і Францією.

В Україні також закінчуються танки та інші бойові машини, хоча є певна надія, що США можуть надіслати їй сотні законсервованих бойових машин "Бредлі", не вимагаючи додаткових коштів від Конгресу", — пише видання.

Британський журнал наголошує, що хоча Україна й залежить від зволікань своїх союзників у плані озброєння, вона має взяти на себе відповідальність за те, що не поспішає мобілізувати більше людей. Середній вік українських військовослужбовців, які служать на фронті, становить 43 роки. Хоча хній моральний дух залишається загалом високим, багато з них виснажені і потребують ротації.

І це все, додає видання, відбувається на тлі активної мобілізації у Росії. Конрад Музика вважає, що щомісяця фронт поповнюють близько 30 000 нових російських солдатів — достатньо, щоб у найближчому майбутньому продовжувати "м'ясні штурми". The Economist нагадує, що після так званих виборів Путіна міністр оборони РФ Шойгу оголосив про формування двох нових армій, що потребують додатково 300 000-400 000 солдатів.

"Попри політичне небажання, очевидно, що Україна мусить провести мобілізацію в набагато ширших масштабах, ніж це дозволено чинним законодавством, яке не дозволяє призивати до армії осіб молодше 27 років.

До законопроєкту про мобілізацію, який зараз проходить через парламент, було внесено тисячі правок і його можуть ухвалити на початку квітня. Однак новобранців потрібно буде оформити й навчити, що займе кілька місяців", — йдеться у матеріалі.

The Economist наголошує, що у Зеленського також немає виправдання затримкам у будівництві оборонних укріплень, особливо після того, як влітку росіяни продемонстрували, що війська в обороні у цій війні мають перевагу, коли діють з добре підготовлених позицій.

"Лише в листопаді президент оголосив про початок масштабного будівництва із залученням як інженерних військ, так і цивільних підрядників. Інтегрована система оборони, що включає протитанкові рови, загородження типу "зуби дракона", мінні поля, вогневі точки і земляні споруди для захисту піхоти, лише зараз повільно формується. Наразі, за словами пана Музики, найкращим сценарієм для України виглядає патова ситуація", — підсумовує видання.

наступ окупантів мобілізація проблеми в ЗСУ брак боєприпасів

Знак гривні
Знак гривні