Евакуація людей з окупації: волонтери кажуть про бездіяльність Мінреінтеграції

Благодійна організація Humanity з Нової Каховки, яка допомагає людям евакуюватися з окупованої Херсонщини, заявила, що Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України неналежно виконує свої функції і при цьому піариться на волонтерських ініціативах.

Волонтер організації Стефан розповів історію евакуації маломобільної 90-річної Лідії Костянтинівни з Голопристанського району, якій їхня команда допомогла безплатно з сім’єю виїхати з тимчасово окупованої частини Херсонщини.

"Це був надскладний кейс, їх не випустили з першого разу", — розповів Стефан, додавши повідомлення Мінреінтеграції, де чиновники відзвітували про успішну евакуацію жінки.

"7 годин маринували питаннями на КПП, але пощастило! Вчора сім’я перетнула КПП Колотилівку й опинилась в безпеці. Ми отримали фотозвіт. Загалом витратили 20 тис. грн на порятунок 6 українців. До чого тут МінРе? Правильно! Ні до чого! Вони відсутні в ланцюжку допомоги в окупації!

Єдине, на що вони спроможні — це піар на чужій титанічній праці. Пані Верещук швиденько запостила бабулю з підписом "Не знаю, як жінці вдалось здолати весь шлях". Знаєш, ще як знаєш, ми постійно нагадуємось і намагаємось вийти з МінРе на зв’язок, благаючи не ігнорувати людей в окупації та допомогти волонтерам, які власноруч вивезли тисячі цивільних, без жодної підтримки/комунікації з міністерством!" — пише Стефан.

Волонтери з Humanity стверджують, що Мініреінтеграції ігнорує та блокує волонтерські ініціативи, а бездіяльність міністерства призводить до зневіри, а подекуди навіть смерті українських цивільних в окупації.

"Позиція влади незмінна: офіційно з окупацією не працюємо. Дуже зручно! Тобто всі наші люди в окупації, які отримують цю відповідь, мають вірити, що їх не кинули? З людьми необхідно тримати зв’язок, піклуватись, інформувати про можливості виїхати, про небезпеку залишатись, а не вдавати, що проблеми не існує.

Під окупацією залишаються десятки тисяч українців, які чекають, виживаючи в надважких умовах, не всі можуть виїхати або прогодувати сім’ю, їм потрібні ми. Пропаганда русні радіє тому, що наша влада ніяк не допомагає, їхні тези "Вас кинули, вы предатели что остались, Украина проиграла, вы им не нужны и вас бомбят" втілюються й грають на користь терористам", — пишуть у БО Humanity.

Волонтери закликали віцепрем'єр-міністра — міністерку з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірину Верещук "почати працювати або відповісти за свою бездіяльність перед законом воєнного часу".

евакуація мінреінтеграції верещук окуповані території

Знак гривні
Знак гривні