Еволюція ДОТів. Як інженерні війська споруджують сучасні вогневі споруди (ФОТО)

Спорудження сучасних вогневих споруд (ВС) вимагає складної комплексної роботи. Про це розповів один з військовослужбовців інженерних військ України у X (колишній Twitter). Він показав основні стадії зведення ВС і пояснив деякі технічні нюанси.

Фото: Міноброни
Фото: Міноброни

"Дуже часто я чую і читаю, що ВС-и називають ДОТами (довготривала оборонна точка). Чисто в теорії це не зовсім так, хоч призначення в обох споруд однакове — захист особового складу та ведення вогню. ДОТи які, як правило асоціюються зі світовими війнами, еволюціонували у сучасні ВС-и та довготривалі споруди для ведення вогню з кулемета", — пояснює військовий.

Він додає, що вогневі споруди маркуються трьома типами (ВС-1, ВС-2, ВС-3 відповідно), залежно від кількості стрільців. Сама конструкція складається із залізобетонних елементів, які вже на місці складаються та встановлюються в уже підготовлений котлован. Для цього потрібні екскаватор та кран.

Конструкція складається із двох секцій — основного приміщення і тамбура. Тамбур має двоє металевих дверей (назовні і в основне приміщення відповідно).

Ілюстрація: twitter.com/MisterDimon
Ілюстрація: twitter.com/MisterDimon

Військовослужбовець інженерних військ розповідає, що є ВС, де тамбур може бути дерев'яним. У основній секції облаштовується шумоізоляція та місця для зберігання боєприпасів. Обовʼязково у вогневій споруді має бути вентиляційний отвір для виходу порохових газів. Місця для ведення вогню укомплектовані металевими захисними заслінками.

Фото: twitter.com/MisterDimon
Фото: twitter.com/MisterDimon

Після встановлення на ВС облаштовують додатковий захист. Це може бути додатковий накат із колод або залізобетонних плит, що засипані землею. Для захисту часто використовують габіони.

Габіони — це блоки, виготовлені із металевої сітки, які заповнюються землею, піском, дрібний щебінь або іншими подібними сипучими матеріалами. Зазвичай габіони встановлюють по периметру ВС.

Ілюстрація: twitter.com/MisterDimon
Ілюстрація: twitter.com/MisterDimon

Кінцевим етапом є засипання землею вогневої споруди та її маскування. Для цього використовують дерен (поверхневий шар ґрунту, вкритий травою). Якщо ВС міститься десь у посадці, можуть використовуватись природні елементи маскування (листя, гілки).

Фото: twitter.com/MisterDimon
Фото: twitter.com/MisterDimon

Вогневі споруди часто встановлюють на передній лінії ВОП (взводного опорного пункту) на певній відстані одна від одної вздовж траншей.

Загалом, повний процес спорудження ВС займає десь 3-5 днів.

Фото: Міноборони
Фото: Міноборони

"У розумних книжках пишуть, що правильно сконструйований і укріплений ВС може витримати удари засобів ураження із калібром до 152 мм. Але є нюанси, залежно від того який тип боєприпасу та з якого засобу ураження був використаний.

На жаль, якість та ефективність ВС-ів можна буде оцінити лише під час бою. Наш підрозділ встановлював ВС-и різного типу. За час служби це, мабуть, найпоширеніша бетонна конструкція. Але треба їх набагато більше", — підсумовує військовий.

Фото: Міноборони
Фото: Міноборони

укріплення оборона вогневі споруди інженерні війська

Знак гривні
Знак гривні