Як "привчити" YouTube рекомендувати відео українською мовою, — дослідження

Є пряма залежність мови рекомендованих відео на YouTube від мови попередніх переглядів. Користувачам, які переглядають відео українською, платформа пропонує і наступні відео українською.

Про це свідчать результати дослідження "Спіраль залежності", проведеного Texty.org.ua. У його межах ми дослідили, як алгоритми YouTube просувають конспірологію та пропаганду.

З огляду на масштабність інформаційних впливів у відеоформаті онлайн Texty.org.ua ми дослідили роботу алгоритму рекомендаційної системи YouTube в Україні та Польщі. У дослідженні взяли участь 205 українців і 122 поляки, які встановили спеціальний застосунок і погодилися передавати інформацію про всі свої перегляди на платформі.

Ми з'ясували, що історія переглядів дуже впливає на систему рекомендацій. Навіть якщо людина дивиться нове відео із зовсім іншої сфери, YouTube просуває контент із каналів, які вона переглядала раніше. І якщо користувач змінює свої уподобання, то він отримуватиме ще деякий час у рекомендаціях відео “по старій пам’яті”. Це подекуди створює ефект інформаційної бульбашки, або циклічності.

Окремо ми досліджували питання мови, оскільки українську громадськість хвилює засилля російської на YouTube. Усі результати дослідження — тут.

Численні соціологічні опитування (наприклад, Фонду «Демократичні ініціативи» ім. І.Кучеріва або соціологічної групи «Рейтинг») засвідчили, що після 24 лютого 2022 року значна частина українців вирішила спілкуватися виключно українською мовою. Але оскільки алгоритми YouTube також враховують попередню історію, то вони й надалі пропонують людині російськомовні відео, попри її внутрішні зміни.

Також варто зазначити, що більша частина російських пропагандистських відео, які система рекомендацій YouTube пропонує українським користувачам, російськомовні (а не україномовні чи польськомовні). Наше дослідження в Польщі засвідчило, що незнання російської мови є суттєвим запобіжником у просуванні кремлівської пропаганди.

Докладно про результати нашого дослідження, методологію та рекомендації щодо зменшення дезінформації на YouTube читайте за посиланням.

дослідження дезінформація українська мова YouTube рекомендації

Знак гривні
Знак гривні