Гольф-кари та старезні танки без башт: через великі втрати БМП росіяни вдаються до дивних альтернатив, — Forbes

Українське військо за місяць розбиває значно більше техніки, ніж РФ здатна виготовити, тому російські загарбники тягнуть на поле бою доволі сумнівні замінники бойових машин піхоти.

Китайський мотовсюдихід Desertcross-1000-3 російських військових на території України. Джерело фото: mil.in.ua
Китайський мотовсюдихід Desertcross-1000-3 російських військових на території України. Джерело фото: mil.in.ua

Про це пише Forbes.

Видання зазначає, що російська промисловість виробляє близько 30 нових бойових машин піхоти на місяць. Тому втрата російськими військовими 200 БМП в період з 14 лютого по 14 березня є для росіян проблемою. Її Кремль частково вирішує, витягуючи зі сховищ старі БМП часів холодної війни, мінімально переробляючи їх і відправляючи на передову зі швидкістю близько 50 одиниць на місяць.

Але ці запаси старих машин є обмеженими. Ймовірно, на складах залишилося лише кілька тисяч старих БМП, і багато з них заіржавіли і не підлягають відновленню, пише Forbes.

"Намагаючись створити бойові машини після двох років запеклих боїв, які коштували їм щонайменше 3500 БМП — дві третини довоєнних сил — росіяни, очевидно, впадають у відчай.

Цей відчай допомагає пояснити появу двох дивних саморобних російських БМП, які нещодавно з'явилися на фронті, очевидно, в районі руїн Авдіївки.

Один з них — старезний танк Т-62 1960-х років зі знятою баштою, що залишило в його 32-тонному корпусі порожній простір для піхоти, яка могла б сісти всередині. Інша — 35-тонна інженерна машина БТС-2, створена на базі танка Т-54 1950-х років, на якій теж зняте обладнання, щоб звільнити місце для пасажирів", — йдеться у статті.

Це, вважає військовий огляд Forbes, ще не найгірший варіант. Бо Т-62 хоч і не планувався як БМП, але має 100-мм сталевої броні в деяких ділянках і потужний двигун. Не дарма так само зробили і в Україні. Українські техніки переробили щонайменше один захоплений російський Т-62, замінили його башту та 100-міліметрову гармату на башту та 30-міліметрову автоматичну гармату від БМП-2 і перетворили танк на новий вид машини підтримки піхоти — БМПТ-62.

Forbes зазначає, що найгіршими варіантами для ЗС РФ є перероблені тягачі МТ-ЛБ або китайські гольф-кари Desertcross-1000 без будь-якого захисту, яких Кремль закупив тисячами у китайських компаній.

Дивіться також: Відео дня. Невдалий штурм росіян на китайських гольф-карах

"Дедалі більше Desertcross прибувають до лінії фронту в Україні, виконуючи місію, яку будь-яка здорова армія поклала б на броньовані БМП. Ці машини й піхота, яка їздить на них, підриваються на українських мінах, безпілотниках, ракетах та артилерії. Навіть кілька влучних пострілів з гвинтівки можуть зіпсувати день екіпажу Desertcross", — йдеться у матеріалі.

Видання підсумовує, що Росія все ще має більше танків, бойових машин, артилерії й боєприпасів, ніж Україна. Але росіянам стає дедалі важче повністю оснастити всі свої фронтові підрозділи, оскільки їхні втрати випереджають як нове виробництво, так і відновлення старого озброєння з довготривалого зберігання.

втрати ворога бмп техніка окупантів

Знак гривні
Знак гривні