Для України є кілька хороших новин (ПОГЛЯД)

На тлі невпинного наступу Росії на Сході України з'являються проблиски надії, пише у колонці для Центру аналізу європейської політики (CEPA) його наукова співробітниця Ольга Лаутман. Texty.org.ua публікують переклад матеріалу експертки.

Фото ілюстративне. Джерело: Міноборони
Фото ілюстративне. Джерело: Міноборони

Триваюча агресія Росії, якій сприяє неспроможність Конгресу США ухвалити пакет озброєнь і допомоги на суму $60,1 млрд з жовтня, підбадьорює російські війська, змушуючи українців обмежувати боєприпаси й призводячи до втрати територій.

І все ж, попри величезні виклики, які чекають на Україну попереду, вона нарешті бачить ознаки того, що союзники по НАТО починають розуміти, що поставлено на карту, і діяти.

Після захоплення Авдіївки 17 лютого російські війська невпинно просуваються вперед, розширюючи свою присутність на захід до околиць Орлівки й Бердичів. Це спричинило тиск на Сили оборони України, і застереження, що Росія може прорвати фронт вже влітку, хоча наразі підкріплення утримують лінію фронту.

У Росії відчувається радість, оскільки з'являються давно передбачувані західні розбіжності, а її так звана тактика м'ясорубки приносить повільне просування вперед.

Візьміть хоча б нещодавні заяви Дмитра Медведєва. Колишній президент і прем'єр-міністр, який тепер знову перетворився на заклятого яструба, стояв перед картою, на якій було зображено, як Росія поглинає Україну, і проголосив: "Один з колишніх лідерів України колись сказав, що Україна – це не Росія. Це твердження має зникнути назавжди. Україна – це, безумовно, Росія".

Виступаючи під оплески аудиторії, він додав: "Історичні частини країни повинні повернутися додому".

Європа принаймні розуміє, що це означає, як для України (її стирання), так і для континенту – прецедент для подальшої російської агресії.

Як і інші країни Центральної та Східної Європи, Чеська Республіка має яскраву колективну пам'ять про російське вторгнення та окупацію. Її уряд і президент Петр Павел, лідер за зразком Вацлава Гавела, успішно очолили ініціативу з надання військової допомоги, в рамках якої урядовці шукали по всьому світу вкрай необхідні 155-мм і 122-мм артилерійські боєприпаси. Потім вона допомогла згуртувати 18 західних країн, щоб оплатити 800 000 снарядів (витрати України минулої зими становило близько 90 000 снарядів щомісяця).

Понад те, нещодавня заява Великої Британії про виділення 325 млн фунтів стерлінгів (416 млн доларів) на закупівлю понад 10 000 найсучасніших безпілотників для України знаменує собою значний поштовх. Це сталося після нещодавнього указу президента Зеленського про створення окремого підрозділу Збройних сил України, який займатиметься безпілотниками, і свідчить про незмінну рішучість працювати над новітніми військовими технологіями та розвивати власний оборонний потенціал.

Дивіться також: Відео дня. Міністр оборони Британії Шаппс у центрі Києва закликав світ підтримати Україну

На додаток до військової допомоги, Україна уклала двосторонні угоди у сфері безпеки з Великою Британією, Францією, Німеччиною, Грецією, Канадою, Італією та кількома іншими країнами, що свідчить про зміцнення дипломатичних зв'язків і взаємну прихильність до співпраці у сфері безпеки. Багато з них передбачають значну фінансову підтримку.

Успіхи України в Чорному морі тепер добре зафіксовані – російський флот був розсіяний і частково потоплений (як це знову продемонстрував вражений 5 березня корабель "Сергій Котов"). Це дозволило знову відкрити торговельні шляхи, а обсяги перевезень наразі близькі до довоєнного рівня.

Читайте також: Як українські морські дрони поламали Росії стратегічні маршрути військових вантажів

Були й інші позитивні новини: західні держави повільно (як ніколи) просуваються до арешту заморожених російських активів. Швейцарія схвалила заходи, що дозволяють перенаправити ці кошти на відновлення України. Європейський Союз, який схвалив чотирирічний пакет допомоги українському уряду на суму 54 млрд доларів, зараз працює над тим, щоб перенаправити Києву понад 3 млрд доларів у вигляді відсотків за російськими активами.

Є прогрес і на юридичному фронті, коли 5 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт двох високопоставлених російських офіцерів, керівника дальньої авіації ВПС генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша та колишнього командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова. Ордери на арешт Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової теж у силі, вони звинувачуються у воєнних злочинах, пов'язаних з масовим викраденням українських дітей.

Але ключовим питанням залишається пакет військової допомоги Україні на суму $60,1 млрд, який залишається заблокованим у Палаті представників, оскільки спікер Майк Джонсон продовжує затягувати голосування. Хоча Європа витрачає значні кошти на підтримку цивільних потреб і збільшення військового виробництва, вона залишається надзвичайно залежною від американської оборонної продукції.

Директор ЦРУ Вільям Бернс, який щойно повернувся з України, заявив у Конгресі 11 березня, що ставки не можуть бути вищими. "Без додаткової допомоги у 2024 році ви побачите ще більше Авдіївок, – сказав він про програну битву за українське місто. "І це, як мені здається, було б величезною та історичною помилкою для Сполучених Штатів".

Тож цього року Україна, безумовно, отримала кілька хороших новин, але цього ще недостатньо.

підтримка україни протидія рф російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні