У Словаччині тисячі людей вийшли на підтримку Україні та проти проросійської політики уряду Фіцо (ФОТО)

12 березня тисячі людей вийшли на вулиці столиці Словаччини Братислави, щоб висловити підтримку Україні та протест проти проросійської політики уряду Роберта Фіцо.

Фото: REUTERS/Radovan Stoklasa
Фото: REUTERS/Radovan Stoklasa

Про це пише Reuters.

Акція протесту почалася з сигналу повітряної тривоги.

"Люди в Україні чують це щодня", – сказав організатор протесту Міхал Гворецький.

"Я тут, тому що дії цієї урядової коаліції перетинають усі межі", – проголосив він з трибуни, де поряд з прапорами Словаччини, України, Європейського Союзу і НАТО висів плакат "Росія – держава-терорист".

За оцінками організаторів, в акції взяли участь близько 5 000 людей, повідомляє новинний сайт Dennik N.

Фото: REUTERS/Radovan Stoklasa
Фото: REUTERS/Radovan Stoklasa

Фіцо регулярно стикається з опозиційними протестами проти своєї політики, головним чином проти перегляду кримінального кодексу, який, на думку критиків, послаблює боротьбу з корупцією, але це був перший протест, спрямований проти його зовнішньої політики.

"Мені не подобається напрямок, в якому рухається наш прем'єр-міністр після виборів, – сказав Роман, 45-річний ІТ-фахівець, який приєднався до акції протесту у вівторок. "Я розчарований. Ми – частина Заходу".

Від учасників виступів – громадських діячів та деяких політиків – на сцені лунали слова про те, що деякі дії влади є ганьбою для країни. Також зі сцени зачитали спільну заяву ініціативи.

"Проросійська риторика і пропаганда представниками державної влади є неприйнятною і загрожує нашим інтересам і майбутньому", – цитує заяву ЄП.

Фото: REUTERS/Radovan Stoklasa
Фото: REUTERS/Radovan Stoklasa

Зокрема, протестувальники згадали рукостискання очільника МЗС Словаччини Юрая Бланара з главою МЗС РФ Сергеєм Лавровим, а також нещодавнє рішення Чехії поставити на паузу міжурядові консультації зі Словаччиною через розбіжності між двома столицями у питанні російсько-української війни.

Минулого тижня лідер ультраправої Словацької народної партії (SNS), яка входить до урядової коаліції, Андрей Данко заявив, що Росія "не є агресором" у повномасштабній війні проти України, а "захищає свої інтереси".

У січні міністр культури Словаччини Мартіна Сімковікова виступила за відновлення культурних зв'язків з Росією.

підтримка україни протест росія-єс словаччина

Знак гривні
Знак гривні