СБУ викрила у Києві агентурну мережу ФСБ "під прикриттям" УПЦ (МП). Фоторепортаж

Служба безпеки викрила агентурну групу ФСБ РФ, яка "розганяла" прокремлівські наративи та розпалювала релігійну ненависть в Україні.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, мережа нараховує понад 15 учасників угруповання, чотирьох ключових фігурантів уже затримано. Серед них – один з очільників столичного храму УПЦ (МП), який входив до агентурного апарату російської спецслужби.

"Наразі це одна із найбільших мереж ФСБ, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Вона мала чітку ієрархію та розподіл функцій, а також – постійний зв’язок із найбільшими ЗМІ РФ, які одразу підхоплювали «потрібний» контент", – розповіли в СБУ.

За даними слідства, координатором мережі в Україні був затриманий СБУ клірик. Він відповідав за поширення матеріалів, в яких підбурювали до міжконфесійної ворожнечі та виправдовували агресивну війну проти України.

Для цього представник УПЦ (МП) особисто інструктував «виконавців» – інших учасників агентурної групи ФСБ, які діяли під виглядом «політекспертів» і готували провокативні дописи та відеосюжети.

Цей контент вони поширювали через десятки підконтрольних каналів у Telegram та YouTube, а також на сторінках у Facebook та офіційних сайтах різних єпархій УПЦ (МП).

Після оприлюднення матеріалів їх миттєво «підхоплювали» російські центральні телеканали та сайти для поширення фейків про Україну.

На підставі зібраних доказів чотирьом затриманим та ще десятьом учасникам злочинної організації повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

Фігурантам загрожує довічне позбавлення волі.

Як повідомляє Інститут масової інформації, організація під назвою “Спілка православних журналістів” зізналася, що фігурує у розслідуванні.

Сайт СПЖ написав, що до співробітників організації прийшла з обшуками СБУ, яка вилучила комп'ютери і телефони. Також там повідомили про обшуки в “Центрі правового захисту УПЦ”, який надає безоплатну правову допомогу зокрема в питанні “захоплення храмів” і “незаконної перереєстрації релігійних громад” (так московська церква називає перехід громад до ПЦУ).

сбу агенти фсб російська пропаганда УПЦ (МП)

Знак гривні
Знак гривні