Як "незалежні" російські медіа і низка українських ЗМІ поширили кремлівський фейк

Російське видання “Медіазона” у своїй новині про арешт експертки Інституту масової інформації Ірини Земляної поширило фейкову інформацію Кремля про те, що вона буцімто облила буряковим соком посла РФ у Варшаві 2022 року. А низка українських медіа передрукувала цю інформацію, навіть не взявши коментаря в експертки.

Як пише Інститут масової інформації, російське видання не просто не поставило під сумнів інформацію кремлівської системи, а навіть винесло її в заголовок.

Скриншот новини з сайту “Медіазона”
Скриншот новини з сайту “Медіазона”

Ірина Земляна неодноразово публічно заявляла, що вона не обливала російського посла і не є винною в інциденті, хоча брала участь в акції до 9 травня 2022 року у Варшаві. Це також видно на численних фото та відео інциденту, які доступні в мережі. 

“Я неодноразово заявляла публічно, що облила себе буряковим соком перед ним. Про це свідчать також рішення польського суду про мою невинуватість. Росія пресує мене, тому що я єдина ідентифікована людина, яка там була”, – сказала в коментарі ІМІ Ірина.

Інформацію про Ірину Земляну з неправдивим заголовком підхопили інші російські “незалежні” видання, зокрема “Медуза”. 

Далі ця ж інформація поширилася в українському медійному просторі, зокрема російську “Медіазону” перепостили українська служба Радіо Свобода, Укрінформ, “Еспресо”, “Телеграф”, “Главком”, “Гордон”, “Галицький кореспондент” та багато інших. Водночас жодне видання не спробувало зв’язатись із Земляною й узяти в неї коментар про ситуацію.

“Ця ситуація яскраво показала, що ми повинні перевіряти інформацію з російських джерел, навіть якщо це так звані хороші росіяни. Мене, як медіаекспертку, окремо дуже засмутило, що українські медіа вчергове некритично поставилися до джерел і поширили російський фейк. На жаль, ніхто не звернувся по коментар до мене. Всі новини написано виключно з російських джерел, так званих хороших руських, яких, як ми знаємо, не існує”, – сказала Земляна.

Що передувало

10 березня російське видання “Медіазона” повідомило, що Басманний районний суд Москви 4 березня заочно заарештував Ірину Земляну в справі про напад на людину, яка користується міжнародним захистом, з метою провокації війни (частина 2 статті 360 Кримінального кодексу РФ). 

Видання зауважило, що по батькові Ірину не вказали ані в картці розшуку, ані в записі Росфінмоніторингу, ані в рішенні суду. Розшукова картка містить її фотографію з акції у Варшаві.

У лютому 2024 року експертку Інституту масової інформації Ірину Земляну внесли до списку “терористів та екстремістів”, який веде Федеральна служба Росії з фінансового моніторингу (Росфінмоніторинг).

У листопаді 2022 році РФ оголосила Земляну в розшук. Там проти неї відкрили кримінальну справу нібито через напад на російського посла Сєргєя Андрєєва у Варшаві (Польща). Ірина зазначає, що вона не вчиняла нападу.

Група протестувальників облила посла червоною речовиною, коли він намагався покласти квіти на Цвинтарі-мавзолеї радянських воїнів 9 травня 2022 року. У багатьох протестувальників на одязі були плями червоної фарби, що символізує кров. Вони скандували такі гасла, як “фашисти”, “рашисти” й “убивці”. 

Ірина Земляна, яка брала участь в акції, через погрози змушена була виїхати з Варшави. За її словами, у перші години після акції всі її дані, включно з номером паспорта, телефону, адресою в Україні, е-мейлом, всіма акаунтами в соцмережах, були викладені в російські телеграм-канали із закликом її “знищити”. Земляну внесли до російської бази “воєнних злочинців”.

Польща розслідувала справу щодо погроз життю Земляної від росіян та інших. У червні 2023 року стало відомо, що польська прокуратура заморозила слідство в справі про облиття фарбою російського посла, визнавши Ірину невинуватою.

ІМІ медіаграмотність російська дезінформація фейк Варшава

Знак гривні
Знак гривні