Як у Латинській Америці провалилася масштабна антикорупційна кампанія

Хвиля антикорупційної активності, яка охопила Латинську Америку в 2010-х роках, пішла на спад. The Economist фіксує погіршення сприйняття корупції в регіоні.

За даними видання, Бразилія опустилася на десять позицій у щорічному індексі сприйняття корупції, оприлюдненому благодійною організацією Transparency International у січні. Перу опустилася на 20 позицій, опинившись серед країн, які вважаються найбільш корумпованими у світі. Більшість латиноамериканських країн отримали гірші показники, ніж вони повинні були б мати відповідно до рівня свого розвитку.

Є й інші свідчення протидії антикорупційним зусиллям у регіоні. У листопаді союзники нового президента Гондурасу в обхід Конгресу призначили генерального прокурора, дружнього до керівної партії. У Перу Конгрес мав проголосувати за відставку членів незалежного органу, який обирає прокурорів і суддів, попри те, що чимало законодавців перебувають під слідством за звинуваченням у корупції.

Популістський президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор намагається ліквідувати державний орган, який розслідує випадки корупції. Керівні політики Гватемали запекло боролися за те, щоб не допустити інавгурацію Бернардо Аревало, колишнього борця з корупцією, на посаду президента в січні.

Розслідування Lava Jato

Як пояснює The Economist, коріння цієї реакції криється в драматизмі антикорупційних розслідувань у регіоні. У березні 2014 року бразильська поліція розпочала розслідування щодо державної нафтової компанії Petrobras. Вона роками роздавала будівельні підряди за завищеними цінами. Компанії використовували додаткові кошти для підкупу керівників та чиновників нафтових компаній. Розслідування розрослося на десятки інших, зосереджених на будівельних компаніях. Між 2001 і 2016 роками будівельна компанія Odebrecht заплатила майже $800 млн хабарів на трьох континентах, отримавши понад $3 млрд прибутку для себе і своїх змовників.

Це найбільша справа про корупцію за кордоном, яку коли-небудь переслідувало Міністерство юстиції США, оскільки частина хабарів проходила через банківські рахунки в США.

Розслідування дістало Lava Jato, оскільки його відправною точкою стала перевірка автомийки, яка відмивала гроші. Воно стало чи не найбільшим розслідуванням хабарництва з часів італійської справи "Чисті руки" ("Mani Pulite") у 1990-х роках і перевернуло політику в усій Латинській Америці. Майже третина бразильських сенаторів і майже половина губернаторів були тією чи іншою мірою втягнуті у справу. У 2016 році лівий президент Ділма Руссефф була відсторонена від посади в результаті імпічменту. Її наставник, Луїс Інасіу Лула да Сілва, який був президентом з 2003 по 2010 рік, був двічі засуджений до тюремного ув'язнення (його звільнили через 580 днів). Обидва випадки були пов'язані з Lava Jato.

У Перу під слідство потрапили п'ять колишніх президентів; один з них наклав на себе руки, коли поліція прийшла його заарештовувати. Проти колишніх президентів також велися розслідування в Сальвадорі, Панамі, Мексиці, Парагваї, Еквадорі та Колумбії. Більшість з них стверджують, що ці розслідування були політично мотивовані.

Масштабне розслідування Lava Jato також потрясло економіки Латинської Америки. Доходи кількох причетних будівельних фірм скоротилися. Деякі збанкрутували. У Перу, де у межах розслідування перевірили будівельні контракти на 17 мільярдів доларів, тисячі робітників втратили роботу через зупинку громадських робіт.

Стара гвардія завдала удару

Політики скористалися цими наслідками розслідування Lava Jato, і стара гвардія завдала удару у відповідь. У 2020 році тодішній президент Бразилії Жаїр Болсонару, коли Lava Jato почала ретельну перевірку одного з його синів, який також є політиком, поспішив заявити, що "корупції в уряді більше немає". У 2021 році він розпустив робочу групу Lava Jato. Центральноамериканських борців з корупцією спіткала схожа доля. Суди в Гондурасі та Гватемалі, які користувалися міжнародною підтримкою, були закриті політиками.

Тепер Мало хто в Бразилії хоче говорити про корупцію, хіба що висловлювати зневагу до Lava Jato. Жільмар Мендес, суддя Верховного суду, відкидає її як продукт іноземного втручання, "пропаганди" ЗМІ та "борців з корупцією, які дуже люблять гроші".

26 лютого інший суддя Верховного суду Бразилії дозволив компаніям, які підписали угоди про пом'якшення відповідальності за часів Lava Jato, переглянути умови. На це їм було надано 60 днів, протягом яких всі штрафи, пов'язані з цією справою, були призупинені.

Ліквідація Lava Jato викликала резонанс по всій Латинській Америці. У національному опитуванні, опублікованому 3 березня, багато бразильців заявили, що Lava Jato було закрито через політичні інтереси. Цілих 74% опитаних вважають, що останні рішення Верховного суду "заохочують корупцію".

розслідування антикорупція латинська америка

Знак гривні
Знак гривні