Фото та відео дня. Перший "Оскар" в українській історії

Фільм "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова здобув премію "Оскар" як найкращий повнометражний документальний фільм. Це перший український фільм, який відзначили найвідомішою у світі кінонагородою.

На сцену разом із Мстиславом Черновим піднялися фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році. Разом із Черновим нагороди отримали кінопродюсерки Мішель Мізнер та Рені Аронсон-Рат.

Чернов зі сцени заявив, що "20 днів у Маріуполі" — перший український фільм, що отримав "Оскар".

"Я вдячний. Але, напевно, я буду перший режисером на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста; щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян України. Я б віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах.

Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле, проти ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу. Ми можемо зробити так, щоб історію виправити, щоби правда перемогла. І щоби загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, — щоби їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію", — цитує Чернова Суспільне Культура.

Фільм "20 днів у Маріуполі" розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року.

Над фільмом працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію. Також у 2024 році їх нагородили Шевченківською премією.

Кіно стало найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч гривень тільки за перший вікенд прокату.

Стрічка також перемогла у номінації "Найкращий документальний фільм" британської кінопремії BAFTA. А Мстислав Чернов здобув премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за "видатні режисерські досягнення в документальному кіно".

Євген Малолєтка, Василіса Степаненко, Мстислав Чернов на церемонії премії "Оскар", 10 березня 2024 року. Фото: AP Photo/John Locher
Євген Малолєтка, Василіса Степаненко, Мстислав Чернов на церемонії премії "Оскар", 10 березня 2024 року. Фото: AP Photo/John Locher
Фото з твіттеру
Фото з твіттеру
Мстислав Чернов і Кілліан Мерфі. Фото з твіттеру
Мстислав Чернов і Кілліан Мерфі. Фото з твіттеру
Фото: REUTERS/Mike Blake
Фото: REUTERS/Mike Blake

маріуполь війна культура документація злочинів оскар

Знак гривні
Знак гривні