Ймовірне знищення пускових установок Patriot: чому так могло статися

Західні ЗМІ заявляють про знищення двох пускових установок Patriot неподалік від Покровська на Донеччині. Водночас Збройні сили України не коментують цю інформацію.

Фото ілюстративне. Джерело: fakty.com.ua
Фото ілюстративне. Джерело: fakty.com.ua

За повідомленнями Forbes, 9 березня внаслідок удару ракетами "Іскандер" по українському конвою, могли бути знищені американські ЗРК Patriot ЗСУ.

"Україна втратила свої перші пускові установки Patriot і, ймовірно, їхні екіпажі. Це був перший випадок за два роки війни Росії проти України, коли росіянам вдалося виявити і поцілити в частину батареї українських "Патріотів".

І для росіян цей удар не міг бути більш важливим у вирішальний момент. Адже батареї українських "Петріотів" за останній місяць збили до десятка винищувачів-бомбардувальників російських ВПС, притупивши перевагу Росії.

Цілком можливо, що саме ці пускові установки й екіпажі, які "Іскандер" вразив цього тижня за 32 км від лінії фронту, збили багато російських літаків. Повітряний простір над Сходом України, можливо, став набагато безпечнішим для росіян", — пише Forbes.

Видання порахувало, що у разі підтвердження цієї інформації, українці втратили в результаті однієї катастрофи до 13% своїх пускових установок Patriot, і, очевидно, не мали протиповітряного прикриття під час руху. Або сім відсотків, якщо кожна українська батарея має по вісім пускових установок.

"ППО, які перебувають під контролем ВПС ЗСУ, мають лише три батареї Patriot — ймовірно, з радарами та від чотирьох до восьми пускових установок — плюс чотири запасні пускові установки. Дві батареї і дві запасні пускові установки надійшли з Німеччини, США передали одну батарею, Нідерланди — дві пускові установки", — йдеться у статті.

Наголошується, що Patriot без проблем збивають російські "Іскандери", але коли розгорнуті й готові до роботи, а не перебувають у русі між вогневими позиціями.

Водночас журналіст Bild Юліан Репке пише, що пускові установки були розміщені на відстані 10 метрів одна від одної.

Польський військовий експерт Ярослав Вольський вважає, що у ситуації з Patriot "сталося те, що мало статися в нинішніх умовах тотальної переваги РФ у сфері радіоелектронної боротьби".

"На жаль, але наступальне використання комплексів середньої та великої дальності пов'язане з такими ризиками, і українці змушені йти на це, оскільки ВПС РФ масово бомбардують їхні позиції планерними бомбами.

Турбує й інше: велика кількість відео, на яких системи HIMARS, Archer, Krab, Patriot тощо обстрілюють корегованим вогнем з безпілотників за 40-60 км від українських позицій.

Росіяни настільки змінили передачу даних з безпілотників, що ті літають, як у себе вдома, і транслюють у прямому ефірі позиції виявлених високоцінних цілей, які спалахують буквально за лічені хвилини. Очевидно, що ЗСУ в цьому секторі масово потерпають від російського РЕБ, який має очевидну перевагу — і на жаль, але перевага в одному аспекті (безперервна передача з розвідувальних безпілотників) призводить до низки катастрофічних наслідків.

Це дуже погано, тому що росіяни зараз нав'язали українцям такий темп втрат ОВТ, який постачання із заходу можуть не встигнути наздогнати", — пише Вольський.

Ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр пояснила, чому Київ не реагує на ситуацію з нібито знищеними ЗРК Patriot.

"Деякі новини військово характеру запускають з розвідувальною метою.

Повідомляють певні джерела про нібито знищення росіянами, скажімо, установки Patriot. І очікують реакцію наших ЗСУ чи бодай когось публічного. Будь-яка інформація у цій ситуації — спростування, підтвердження, уточнення — працює проти нас.

Тому формула відповіді — не підтверджуємо і не спростовуємо — свідчить про те, що інформаційний гачок не заковтнули", — зазначила Маляр.

битва за донбас ППО втрати зсу Patriot реб

Знак гривні
Знак гривні