У Швейцарії будують найвищу у світі споруду, надруковану на 3D-принтері (ФОТО)

Архітектори Міхаель Гансмаєр та Бенджамін Ділленбургер створюють 30-метрову вежу у швейцарських Альпах, яку Федеральна вища технічна школа Цюриха (ETH) друкує з бетону за допомогою 3D-друку.

Фото: Hansmeyer and Dillenburger
Фото: Hansmeyer and Dillenburger

Про це повідомляє Dezeen.

За словами архітекторів, після завершення будівництва в Муленгсі наприкінці цього року, будівля під назвою Tor Alva, або Біла вежа, стане "найвищою у світі структурою, надрукованою на 3D-принтері".

Швейцарська вища технічна школа Цюриха розпочала процес 3D-друку і наразі створила вісім з 32 колон будівлі.

Фото: Hansmeyer and Dillenburger
Фото: Hansmeyer and Dillenburger

"Наша мета полягала в тому, щоб покращити стан 3D-друку бетону і дослідити, як ця технологія може зменшити споживання матеріалів, пропонуючи при цьому нову свободу дизайну", — розповіли архітектори.

Tor Alva розміститься на наявній будівлі, яка раніше використовувалася як ковальська майстерня. Перші вісім Y-подібних колон стануть частиною першого поверху.

Фото: Hansmeyer and Dillenburger
Фото: Hansmeyer and Dillenburger

Гансмейер пояснив, що 3D-друк матеріалу скасовує потребу в опалубці, якої зазвичай потребує бетонне будівництво, і забезпечує точне нанесення, тому матеріал використовується тільки там, де це необхідно, мінімізуючи відходи.

Такий метод будівництва також дозволяє створювати складні геометричні форми та компоненти на замовлення, як це видно з геометричних візерунків на поверхнях Білої вежі.

За словами архітекторів, після завершення будівництва Tor Alva прийматиме музичні та театральні вистави і служитиме "маяком", що приваблюватиме відвідувачів до історичного альпійського села Мулегнс.

архітектурна дивовижа дизайн 3D принтер швейцарія

Знак гривні
Знак гривні