Як Росія використовує індійців і непальців на війні проти України

Молодих індійців і непальців, які влаштовувалися на роботу в Росії, Німеччині чи Дубаї, змушували приєднатися до російської армії.

Про це пише The Guardian.

Видання розповідає історію Хеміля Мангукії з індійського штату Гуджарат. 23-річний хлопець торік поїхав на заробітки в Росію, побачивши на ютубі оголошення про набір охоронців.

Але замість цього росіяни відправили його на місячні військові збори, а потім забрали на передову російсько-української війни, де він загинув.

"Смерть Мангукії пролила світло на долі десятків — за деякими оцінками, сотень — індійців, які опинилися на передовій проти своєї волі, підписавшись на роль військових помічників або охоронців. У деяких випадках сім'ї розповідають, що чоловіки думали, що летять на роботу в Дубай, але потім агенти відправили їх до Росії", — йдеться у матеріалі.

Цього тижня в соціальних мережах поширилося відео з сімома індійцями з Пенджабу, які стверджують, що приїхали до Росії як туристи на Новий рік, але були вивезені агентом до Білорусі і затримані. "Поліція передала нас російській владі, яка змусила нас підписати документи, — сказав один з чоловіків на відео, якого ідентифікували як Гагандіп Сінгх. — Тепер вони змушують нас воювати у війні проти України".

У середу стало відомо, що ще один індієць, Мохаммад Афсан, загинув на фронті після того, як у листопаді поїхав до Москви, як він думав, на роботу охоронцем. "Він і гадки не мав, що його відправляють у зону бойових дій", — сказав його брат Мохаммад Імран.

Мохаммад Асфан. Джерело фото: Guardian
Мохаммад Асфан. Джерело фото: Guardian

Проблема ще більш загострилася в Непалі, де нещодавно уряд був змушений заборонити громадянам працювати в Росії після того, як тисячі людей опинилися в лавах російських збройних сил в Україні. Деякі з них пішли добровільно, але інші кажуть, що потрапили в пастку.

Багато непальців походили з бідних сіл, де бракує робочих місць, і їхали під фальшивими обіцянками високооплачуваної роботи — без жодної згадки про активні бойові дії — і часто накопичували борги в тисячі доларів за гонорари, сплачені агентам. За офіційними даними, на фронті загинуло 12 непальців, але одна з організацій заявила, що підтвердила 19 загиблих з цієї країни.

Розповіді індійців і непальців детально описують, як після прибуття до Росії їх змусили підписати контракти, написані російською мовою, а потім забрали їхні паспорти. Лише згодом вони дізналися, що зобов'язалися провести рік у російських збройних силах, з яких не було іншого виходу, окрім багаторічного ув'язнення. Після часто менш ніж двотижневої військової підготовки їх відправляли на передову.

Нандарам Пун з міста Ролпа в Непалі розповів, що йому пообіцяли роботу в Німеччині через агента, з яким він познайомився в соціальних мережах, і сказали, що він має летіти в Росію, але це лише транзитна зупинка. Проте після того, як його забрали в Москві, відвезли у військовий тренувальний табір і вперше в житті навчили поводитися зі зброєю, Пун зрозумів, що Німеччина була приманкою.

Росіяни відправили його воювати під Бахмутом, де Пун дістав поранення. За його словами, спочатку його доставили в лікарню в російському місті Каспійськ, але відтоді його перевезли, і, не розуміючи російської мови, він не має уявлення, де його утримують. Кілька інших непальських бійців також перебувають у лікарні, а ще один вважається зниклим безвісти, і ще один перебуває у в'язниці після спроби втечі.

"Я не хочу лікуватися, тому що якщо вони подумають, що мені стало краще, то знову відправлять мене на війну", — сказав Пун, який додав, що у нього забрали паспорт, а непальська влада нічого не робить для його порятунку.

31-річний Азад Юсуф Кумар покинув свій дім в індійському регіоні Кашмір у грудні, щоб влаштуватися хатнім робітником у Дубаї, заплативши агенту, з яким познайомився на YouTube, 300 000 рупій як аванс. Але замість цього, за словами його сім'ї, його відправили до військового тренувального табору в Росії, де він отримав поранення в ногу під час навчань, а потім відправили до російської частини в Україні.

Кумар розповів своїй родині, що більшість солдатів, які служили разом з ним, були з Індії та Непалу і перебували у схожій ситуації експлуатації. "Він благав нас якось визволити його, але ми безсилі", — каже його брат.

В Індії кілька людей вказали на YouTube-канал Baba Vlogs, яким керує Фейсал Хан — індійський вербувальник, що працює в Дубаї, — як на платформу, що їх обдурила.

Хан розповів Guardian, що відправив 26 індійців до Росії, після чого заявив, що зрозумів, що російський посередник "ввів його в оману" щодо характеру роботи і "не мав жодного уявлення про те, що їх відправлять у зону бойових дій". "Зараз ми намагаємося вивезти цих людей звідти", — сказав він.

найманці непал російська армія індія

Знак гривні
Знак гривні