Українські зусилля з будівництва укріплень за Авдіївкою не дали значних результатів, — WSJ

Американське видання The Wall Street Journal проаналізувало ситуацію з нестачею та безрезультатністю фортифікаційних споруд в районі Авдіївки. Чи насправді проблема настільки масштабна?

Довга підготовка російського наступу

Росія атакує українські війська в кількох точках вздовж майже 1000 кілометрів лінії фронту, намагаючись отримати вигоду з нещодавно захопленої Авдіївки, своєї першої великої перемоги на полі бою за останні місяці.

Москва знає, що українським підрозділам бракує свіжих солдатів і боєприпасів. США і Європа не в змозі швидко переозброїти Київ. Українські посадовці й військове командування кажуть, що нинішня тактика зондуючих атак Росії, передує ймовірно великому наступу. Також зараз Росія намагається скористатися ініціативою.

Росія зібрала достатньо сил і ресурсів, щоб тиснути на різні напрямки одночасно

"Те, що відбувається зараз — це те, до чого Росія довго готувалася. Вона зібрала достатньо сил і ресурсів, щоб тиснути на різні напрямки одночасно", — зауважив Максим Жорін, заступник командира 3-ї штурмової бригади ЗСУ, яка минулого місяця вийшла з Авдіївки.

Українські військові, намагаючись дати відсіч, накопичують боєприпаси й шукають можливості завдати удару по російських військах з ходу — підхід, відомий як активна оборона. Щоб зупинити краще укомплектованого і краще оснащеного ворога, українські війська також окопуються.

Розвиток окопної кампанії

На захід від Авдіївки — екскаватори, які частіше зустрічаються на будівельному майданчику, ніж на полі бою, розрізають землю, аби створити протитанкові рови й траншеї. Українці намагаються відтворити фізичні перешкоди, які Росія створила на своєму боці фронту понад рік тому, зі смертельною ефективністю стримуючи наступ українських військ минулого літа.

Україна заявляє, що на будівництво фортифікаційних споруд виділено близько 800 мільйонів доларів. Фото: Сергій Коровайний для Wall Street Journal
Україна заявляє, що на будівництво фортифікаційних споруд виділено близько 800 мільйонів доларів. Фото: Сергій Коровайний для Wall Street Journal

У листопаді Україна оголосила про початок кампанії з будівництва розгалуженої мережі фортифікаційних споруд уздовж лінії фронту, особливо в районі Авдіївки. Володимир Зеленський закликав прискорити будівництво і попросив приватні компанії та донорів долучитися до нього.

"На всіх основних фронтах нам потрібно окопатися, прискорити темпи будівництва", — Зеленський

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що на будівництво фортифікаційних споруд було виділено майже 31 мільярд гривень, або близько 800 мільйонів доларів.

Але західні чиновники й українські солдати кажуть, що ця кампанія не принесла значних результатів, і відсутність прогресу стає проблемою для України, оскільки Росія посилює свої атаки. За останні дні вона витіснила українські сили з низки сіл на захід від Авдіївки, хоча пагорби і водойми трохи далі на захід можуть слугувати природними перешкодами, які легше захищати українським оборонцям.

"Відсутність ешелонованої оборони вздовж лінії фронту має викликати певне занепокоєння в Україні", — зауважив Франц-Стефан Гаді, віденський аналітик з питань оборони, який нещодавно відвідав прифронтові райони на сході Донбасу. "Ситуація стане досить критичною для українських сил".

Солдати в цьому районі кажуть, що війська, призначені для виконання бойових завдань, змушені рити окопи, часто під обстрілами. Складність завдання полягає в тому, що однієї лише живої сили недостатньо.

Українські військові намагаються відповідати на російські зондувальні атаки в умовах нестачі боєприпасів та особового складу.
Українські військові намагаються відповідати на російські зондувальні атаки в умовах нестачі боєприпасів та особового складу.

"У тих умовах, в яких ми перебуваємо, нам доводиться копати, окопуватися і будувати самим", — сказав Жорін. Він висловив сподівання, що лінія оборони в напрямку міста Покровськ є достатньо розвиненою, щоб витримати очікуваний наступ російських військ у найближчі тижні.

Росія не здатна досягти значних успіхів

"Російське командування намагається організувати складні спільні зусилля, — сказав високопосадовець НАТО, — Через політичний тиск вони наказують недоукомплектованим та недосвідченим підрозділам досягти нереалістичних цілей".

За словами високопосадовця, поки українська оборона є уривчастою та нерівномірною, "ми не бачимо, що Росія здатна використати прориви" і досягти значних успіхів.

Утім, Росія робить успіхи. Вона просувається вздовж чотирьох різних напрямків на сході України, кидаючи в бій тисячі людей, намагаючись відтіснити українські війська, які не мали достатньо часу для створення надійних оборонних ліній. Незвично суха погода сприяла російському просуванню, всупереч очікуванням, що багнюка, характерна для кінця лютого, завадить йому.

З кожним російським наступом Сили оборони України мають відступати на часто недостатньо непідготовлені позиції

В Україні залишилося небагато опорних пунктів на Донбасі, які могли б конкурувати з Авдіївкою чи Бахмутом у періоди, коли ці міста слугували основними центрами українського опору, вважає Дара Массіко, експерт з питань російської армії Фонду Карнегі за міжнародний мир. Це означає, що з кожним російським наступом Сили оброни мають відступати на часто недостатньо підготовлені позиції.

Українські солдати ховаються від ворожих безпілотників в укритті на передовій
Українські солдати ховаються від ворожих безпілотників в укритті на передовій

Стратегічні відступи є одними з найскладніших бойових маневрів для військ, оскільки вони мають боротися з силами наступу, прикриваючи власні позиції і шукаючи укриття. Це тип операцій, які часто відпрацьовують добре підготовлені збройні сили, а українські війська не є однаково вправними, особливо через те, що за останні два роки багато найкраще підготовлених військових загинули або були поранені.

Тиск з боку Росії ускладнює цю роботу

Сергій Череватий, речник українського військового відомства, заявив, що на значній частині східної лінії фронту Росія випускає сім артилерійських снарядів на кожен снаряд, випущений Україною.

Микола Бєлєсков, науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень при уряді України, заявив, що Москва хоче виснажити українські сили, влаштовуючи зондувальні атаки вздовж лінії фронту замість повномасштабних штурмів, спрямованих на захоплення нових територій. За словами Бєлєскова, стратегія виснаження має на меті виснажити людські резерви України і змусити її витрачати дорогоцінні боєприпаси.

"Я не впевнений, що вони зможуть довго тримати такий темп наступу"

Але Росія також втрачає людей швидкими темпами. Українські солдати, які нещодавно вступили в бій з російськими військами, кажуть, що вони вражені очевидною зневагою росіян до цінності людського життя. Росія заплатила величезну ціну за захоплення Авдіївки: за словами одного російського військового блогера, загинуло 16 000 людей.

"Я не впевнений, що вони зможуть довго тримати такий темп наступу, тому що їхні втрати божевільні і важко вкладаються в голові, — сказав Жорін. "Але зараз у них є сили, щоб це зробити".

Дивіться також: Як виглядають оборонні укріплення на Авдіївському напрямку (ФОТО, ВІДЕО)

покровськ фортифікації авдіївка окопи

Знак гривні
Знак гривні