Первісні люди переселилися з України до решти Європи 1,4 млн років тому, — дослідження

Згідно з новим дослідженням, опублікованим в журналі Nature, багате на артефакти археологічна пам’ятка Королево на Заході України може бути найдавнішим місцем у Європі, де збереглися свідчення про перших людей.

Досліджувані знаряддя. Фото: Віталій Усик
Досліджувані знаряддя. Фото: Віталій Усик

Археологи з Чеської академії наук проаналізували кам'яні знаряддя, які були знайдені у Королево ще у 1970-х роках, але відтоді їх не могли датувати.

Вчені використали сучасну методику, яка називається космогенним нуклідним датуванням. Виявилося, що знаряддям приблизно 1,4 мільйона років, тому ці інструменти є найдавнішими відомими артефактами в Європі.

Як пише The Washington Post, результат підтверджує теорію про те, що перші гомініни мігрували з Африки і прибули до сучасної Європи зі сходу.

«Досі не було вагомих доказів міграції зі сходу на захід. Тепер ми їх знайшли», — відзначив співавтор дослідження Роман Гарба.

Кар’єр Королево. Фото: Роман Гарба
Кар’єр Королево. Фото: Роман Гарба

Як пише New Scientist, інша стоянка ранніх гомінін у Дманісі в Грузії датується 1,7 мільйона років тому, тоді як інші стоянки у Франції та Іспанії мають вік близько 1,2 мільйона років.

Це свідчить про те, що ранні люди рухалися з Африки через Грузію в Україну, а потім на захід до решти Європи, каже Гарба, хоча також можливо, що деякі з них перетнули Босфорську протоку в Туреччині.

Хоча частина Грузії географічно міститься в Європі, а вся країна розглядається як частина Європи політично, стоянка Дманісі географічно розташована в Азії, пояснює Гарба. Тому він і його команда розглядають Королево як найдавнішу стоянку людини в Європі, яка була надійно датована.

Королево, де знайшли ці кам'яні знаряддя — це скарбниця доісторичних останків, каже співавтор дослідження археолог Національної академії наук України Віталій Усик, який відвідав це місце торік разом із Гарбою вперше після повномасштабного вторгнення РФ.

археологія наука артефакти дослідження

Знак гривні
Знак гривні