"Варто побачити кожному". Українська опера "Чорнобильдорф" здобула престижну британську премію

Опера українських композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка "Чорнобильдорф" здобула премію Королівського філармонічного товариства Великої Британії в номінації "Опера та музичний театр".

Опера "Чорнобильдорф". Фото: Steve Pisano
Опера "Чорнобильдорф". Фото: Steve Pisano

Про це повідомляє Суспільне Культура.

Королівське філармонічне товариство Великої Британії було засноване у 1813 році і є одним із найстаріших музичних товариств у світі. Премію присуджують від 1989 року за живе виконання класичної музики.

Переможців обирають експерти з класичної музики Великої Британії. Серед конкурентів була опера "Діалоги кармеліток" режисера Баррі Коскі та опера "Невинність" у постанові Саймона Стоуна.

“Це для нас сюрприз, оскільки ми — не зовсім британська опера. Але це дуже приємне визнання, бо з нами у номінації були два з найбільших оперних театрів світу з величезними бюджетами. І наша самопроголошена оперна студія, яка займає 20 квадратних метрів у Спілці композиторів, перемогла цих монстрів оперної індустрії”, — каже композитор Ілля Разумейко.

"Насправді це не персональна відзнака, це відзнака України. Такі речі треба діставати на загал і пишатися ними, бо це справжнє підтвердження нашої стійкості і відповідальності за культурне життя країни", — додав композитор Роман Григорів.

У опері Chornobyldorf, або "Чорнобильдорф" композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко поєднали народний і класичний спів із театром, танцем та унікальними музичними інструментами.

Створена у 2020 році, вона розповідає про світ постапокаліпсису, про нащадків людства, які намагаються відродити втрачену цивілізацію за допомогою археологічних перформансів-ритуалів.

Назва опера — це гібридне поєднання українського топоніма Чорнобиль та назви австрійського міста Цвентендорф. Це міста, де свого часу були побудовані атомні станції. У Чорнобилі сталася масштабна катастрофа, у Цвентендорфі станція так і не відкрилась через протести місцевого населення.

Опера увійшла до шістки найкращих опер і музично-театральних вистав за версією всесвітньої мережі Music Theatre Now, а британська газета The Times назвала її "сучасним українським шедевром, який варто побачити кожному".

Прем'єрний показ Chornobyldorf у Великій Британії відбувся у межах Сезону культури Велика Британія/Україна під час фестивалю сучасної музики в Гаддерсфілді, де вона стала подією-відкриттям. Запис опери транслювали місяць на британському радіо класичної музики ВВС-3.

У січні також відбулося вісім вистав опери у межах фестивалю перформативного мистецтва The Prototype Festival у Нью-Йорку (США).

Зараз Роман Григорів та Ілля Разумейко працюють над новою оперою GAIA-24. Її прем’єра відбудеться 10 травня у Києві. А 16 травня опера відкриє провідний європейський фестиваль O.Festival.

Нагадаємо, 26 лютого композитор Ілля Разумейко вийшов на одиночний пікет до будівлі Національної музичної академії України на Майдані Незалежності. Як випускник музакадемії, Разумейко виступив проти політики керівництва вишу, яке намагається зберегти ім'я російського композитора Петра Чайковського в назві.

культура опера премія композитори музика

Знак гривні
Знак гривні