Витік про Taurus. Чи справді німецькі ракети можуть знищити Кримський міст і скільки їх треба

Злиті у мережу розмови інспектора повітряних сил Бундесверу Інго Герхартца з підлеглими про Taurus містять цікаві деталі щодо практичної площини передачі цих крилатих ракет Україні.

Джерело фото: Defence Express
Джерело фото: Defence Express

На це вказують аналітики спеціалізованого видання Defence Express.

Як вони зауважують, "злита" розмова показала, якщо ракети й Taurus будуть передавати, то не ті, які у боєздатному стані. Тому на їх відновлення знадобиться вісім місяців.

Видання нагадує, що у травні 2023 року стало відомо, що у льотному стані є лише 150 ракет Taurus. Враховуючи те, що це все далекобійне озброєння Бундесверу, то навряд саме вони є ресурсом для посилення ЗСУ. Й тому необхідно відновити ті ракети, які вже втратили свою боєздатність, а їх кількість у вересні 2023 року була оцінена у межах 250.

"Щодо самої кількості, то лише орієнтовно мова йде про показник до 100 ракет двома умовними траншами по 50 у кожному, або про можливість швидшої передачі, але значно менших партій по п'ять ракет. Але головним питанням залишається фінансування.

Також знову названий строк інтеграції Taurus до Су-24 або F-16 — він однаковий й становить пів року, на думку MDBA (виробника ракет — Ред.). Але Інго Герхартц вважає, що цей строк завищений й можливо використати кріплення до Storm Shadow/SCALP", — пише спеціалізований портал.

Щодо Кримського мосту, додає Defence Express, то насправді це була одна з теоретичних цілей й під час її обговорення співробітник центру повітряних операцій космічного командування Фенске зазначив, що для його знищення необхідно "не 20 й не 30 ракет", при цьому максимум що вийде зробити — наробити в ньому дірок.

"Також треба розуміти, що для запуску десятків крилатих ракет необхідно й відповідну кількість їх носіїв. Якщо умовно йдеться про удар навіть 40 ракетами — 20 літаків-носіїв, без урахування носіїв хибних цілей типу MALD", — відзначається в матеріалі.

Видання підсумовує, що у Німеччини поки немає плану та фінансування відновлення ракет для ЗСУ, немає й точного плану навчання українських фахівців, яке може тривати від двох тижнів до чотирьох місяців, відсутнє й точне розуміння інтеграції цих ракет під F-16 або Су-24. Й враховуючи все це стає очевидним, що навряд ці німецькі крилаті ракети слід очікувати у близькій перспективі.

Реакція Німеччини на витік інформації

Як пише The Guardian, після оприлюднення секретної розмови офіцерів ВПС міністр оборони Німеччини звинуватив Росію у веденні "інформаційної війни", спрямованої на створення розколу всередині країни.

"Інцидент — це набагато більше, ніж просто перехоплення і публікація розмови... Це частина інформаційної війни, яку веде Путін", — заявив у неділю міністр оборони Борис Пісторіус.

"Це гібридна дезінформаційна атака. Вона спрямована на розкол. Йдеться про підрив нашої єдності", — наголосив Пісторіус.

Міністерство оборони Німеччини ініціювало перевірку на предмет того, чи були перехоплені розмови офіцерів військово-повітряних сил. Канцлер Німечини Олаф Шольц назвав потенційний витік "дуже серйозним" і сказав, що він "зараз з'ясовується дуже ретельно, дуже інтенсивно і дуже швидко".

Німецький телеканал ARD назвав витік "катастрофою" для німецьких спецслужб. За даними журналу Der Spiegel, відеоконференція проходила на платформі WebEx, а не в секретній внутрішній армійській мережі.

У зв'язку зі скандалом низка німецьких політиків закликали прояснити ситуацію з можливим прослуховуванням і шпигунством у лавах Бундесверу.

витік даних німеччина-рф taurus кримський міст інформаційна війна

Знак гривні
Знак гривні