Розсипане на кордоні зерно: хто компенсує збитки і як можуть покарати порушників

Компенсацію за тонни українського зерна, яке розсипали невідомі з восьми напіввагонів на польській залізничній станції "Котомеж" вночі 25 лютого, має виплатити той, хто спричинив збитки.

Фото: Мінінфраструктури
Фото: Мінінфраструктури

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики і продовольства України Тарас Висоцький, передає Суспільне.

За його словами, пошкодження приватної власності — це порушення законодавства. Українська сторона отримала підтвердження, що польські колеги відкрили відповідні кримінальні провадження щодо випадків, де польські протестувальники розсипали українське зерно.

"Компенсацію має виплатити той, хто спричинив збитки. Це можливо за результатами судового розгляду або добровільно. Ми сподіваємося на максимально стислі терміни розгляду, передачі в суд, що буде справедливість, і буде зафіксовано, що необхідна повна компенсація збитків тими, хто їх завдав", — сказав Висоцький.

Раніше співробітник компанії, яка організовує транспорту безпеку, Павел Білевський розповів, що польські фермери відкрили вісім із сорока вагонів з українським зерном. Митні мотузки товщиною 8 мм були перерізані. Таким чином були відкриті подвійні бокові двері вагонів.

Білевський зазначив, що висипалося від 160 до 180 тонн української кукурудзи, яка мала дістатися порту в Гданську і відплисти до Марокко. Близько 30 тонн зерна залишилося на землі. Його зважують на митниці та закріплюють для подальшої утилізації або продажу на біогаз. Збір збіжжя вже завершили.

Також міністр інфраструктури України та розвитку громад Олександр Кубраков наголосив, що ті, хто завдав шкоди зерну, мають бути знайдені та покарані. Він додав, що українське зерно вже чотири рази розсипали на кордоні з Польщею.

Читайте також: Чому поліція не розганяє протести фермерів і наскільки вони стосуються українського зерна. Розбір без емоцій

Як повідомляє bydgoszcz.tvp, польська поліція розслідує інцидент з висипаним зерном. Провадження спрямоване на порушення статті 288 Кримінального кодексу, тобто знищення майна. Згідно з польським законодавством, таке порушення карається ув'язненням від 3 місяців до 5 років.

Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, перші порушники, які розсипали українське збіжжя з зерновозів на кордоні з Польщею 20 лютого, вже постали перед судом. Їм загрожує до пʼяти років позбавлення волі.

зерно протест фермерів україна-польща польські фермери

Знак гривні
Знак гривні