Зустріч у Парижі. Про що домовилися союзники України

26 лютого близько 20 глав держав і урядів, переважно європейських, зібрались у Парижі за ініціативи президента Франції Емманюеля Макрона, щоб підштовхнути підтримку України.

Як повідомляє ЄП, після зустрічі президент Франції Емманюель Макрон оголосив, що союзники України створять коаліцію для постачання Україні ракет середньої та великої дальності.

За словами Макрона, було ухвалене рішення "створити коаліцію для глибоких ударів, а отже, ракет і бомб середньої та великої дальності".

"Протягом наступних десяти днів ми збираємося покласти всі ці зусилля на стіл переговорів, тому що ми звернулися до багатьох європейських і неєвропейських країн, які мають у своєму розпорядженні боєприпаси", – заявив на пресконференції Макрон, який також закликав європейців "виробляти більше".

Ракета SCALP EG під крилом українського бомбардувальника Су-24М, 2023 рік. Фото: ПС ЗСУ
Ракета SCALP EG під крилом українського бомбардувальника Су-24М, 2023 рік. Фото: ПС ЗСУ

Глава уряду Чехії після зустрічі в Парижі повідомив, що 15 європейських країн підтримують чеську ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України, зокрема артилерійських снарядів, за межами Європи.

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що чеська пропозиція відповідає минулій політиці ЄС, і оголосив, що Париж приєднається до ініціативи.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна виділить понад 100 мільйонів євро на реалізацію чеського плану, і що "інші країни приєднаються". 

"Що стосується боєприпасів, то є дуже хороша чеська ініціатива щодо купівлі боєприпасів і снарядів з усього світу для України", – пояснив Рютте. Він відмовився уточнити, які саме країни за межами Європи можуть бути залучені до виробництва цих боєприпасів. "Це таємниця", – сказав він.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що в Парижі партнери України обговорювали й інші форми підтримки Києва, не лише зброєю.

Дуда поінформував, що обговорювалася підтримка у розмінуванні України, а також підтримка у навчанні охорони українського кордону, наприклад, кордону з Білоруссю, який "становить значну загрозу і також вимагає активності українських сил". 

Торкаючись питання розмінування, Дуда зазначив, що потенційні гравці дуже різні – починаючи від приватних компаній, які займаються цим у багатьох країнах, і закінчуючи такими силами, як поліція, яка також має саперів і може надати підтримку Україні.

Йшлося також про промислову співпрацю з Україною, зокрема,  у сфері ракетної промисловості.

Дуда зазначив, що "Україна має власне ракетне виробництво, але можна передати, зробити доступними сучасні технології, якими володіють західні країни". 

"Насамперед, країн НАТО, які могли б сьогодні модернізувати українське виробництво і зробити саму Україну здатною виробляти набагато більш сучасні ракети для своїх оборонних потреб, ніж вона це робила досі", – пояснив він. 

Крім того, під час саміту в Парижі Емманюель Макрон допустив відправку західних військ до України у майбутньому, хоча наголосив, що наразі немає консенсусу серед союзників у цьому питанні.

Макрон не став говорити більше про позицію Франції з цього питання, посилаючись на "стратегічну невизначеність".

"Я не буду знімати двозначність сьогоднішніх дебатів, називаючи імена. Я кажу, що це питання було підняте як один із варіантів", – додав він.

"Багато людей, які сьогодні кажуть: "Ніколи, ніколи", були тими самими людьми, які два роки тому казали: "Ніяких танків, ніяких літаків, ніяких ракет дальнього радіуса дії", – пояснив Макрон.

"Давайте матимемо смирення визнати, що ми часто відставали від графіка на шість-дванадцять місяців. Це і було метою сьогоднішньої дискусії: все можливо, якщо це корисно для досягнення нашої мети", – додав президент Франції.

далекобійні ракети союзники україни протидія рф франція боєприпаси

Знак гривні
Знак гривні