Як дерева стримують вплив глобального потепління, — дослідження

Дослідники виявили, що наслідком масштабного відновлення дерев на сході США стало стримування стрімкого зростання температури, спричиненого кліматичною кризою, пише The Guardian.

Графіка: The Guardian
Графіка: The Guardian

Видання зазначає, що хоча США, як і решта світу, потеплішали з індустріальних часів через спалювання викопного палива, вчені вже давно спантеличені так званою "дірою потепління" на південному сході США, де температура не змінилася або навіть знизилася, попри безсумнівну загальну тенденцію до потепління.

Основною причиною цієї аномалії, згідно з новим дослідженням, є масштабне відновлення лісів на більшій частині сходу США після первісної втрати великої кількості дерев внаслідок заселення Америки європейцями. У минулому столітті були відновлені такі великі ділянки – з достатньою кількістю дерев, щоб покрити територію, більшу за Англію, – що це допомогло призупинити вплив глобального потепління.

"Відновлення лісів було вражаючим, і ми показали, що це вплинуло на температуру навколишнього повітря", – сказала Меллорі Барнс, вчена-еколог з Університету Індіани, яка очолювала дослідження.

Читайте також: Сніг зникає. Світ наближається до небезпечного кліматичного перелому, — дослідження

З початком ранньої колоніальної історії США спостерігався сплеск вирубки лісів для ведення сільського господарства та житлового будівництва, але ця тенденція почала змінюватися на протилежну приблизно з 1920-х років, коли дедалі більше людей почали переїжджати до міст. Тим часом уряд США розпочав масштабну програму з висаджування дерев, що призвело до того, що в минулому столітті на сході США було відновлено близько 15 млн гектарів лісів.

Проаналізувавши дані супутників і метеостанцій, розташованих на сході США з 1900 по 2000 рік, Барнс та її колеги виявили, що відновлені лісові масиви забезпечили охолоджувальний вплив у величезних масштабах, причому більша частина цього ефекту відбувається в межах 400 метрів від дерев.

Загалом, відновлені ліси сьогодні охолоджують схід США на 1-2 градуси за Цельсієм щороку. Дослідники виявили, що ефект охолодження є найсильнішим у найспекотніші дні літа, коли дерева знижують температуру на 2-5 градусів.

Барнс вважає, що отримані результати мають сприяти подальшим зусиллям щодо забезпечення продуманого відновлення лісів, особливо поблизу міських громад, які страждають від особливо палючих температур через нестачу тінистих дерев.

Читайте також: Нове дослідження виявило зв'язок між старінням і життям cеред природи

"Рухаючись вперед, ми повинні думати про висадку дерев не лише як про спосіб поглинання вуглекислого газу, а як про охолоджувальний ефект в адаптації до зміни клімату, щоб допомогти містам бути стійкими до дуже високих температур", – сказав Патрік Гонсалес, вчений-еколог з Каліфорнійського університету в Каліфорнії.

Утім, наголошує Меллорі Барнс, саме лише лісовідновлення не може замінити потреби радикального скорочення викидів, що нагрівають планету, які торік досягли нового глобального максимуму.

"Відновлення лісів – це те, що має відбуватися на додаток до скорочення викидів, а не замість нього", – підсумувала вчена.

дерева зміни клімату дослідження наука

Знак гривні
Знак гривні