Авдіївка не стала "фортецею Бахмут", а коксохім — "Азовсталлю"

Сили оборони залишили Авдіївку. Про це написав 16 лютого на своїй сторінці Головком ЗСУ Олександр Сирський.

“Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася довкола Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров’я військовослужбовців, прийняв рішення про виведення наших підрозділів з міста й переходу до оборони на більш вигідних рубежах.

Ситуація в Авдіївці на карті Deepstate станом на 17 лютого 2024 року. Зона, заштрихована червоним - це території, захоплені російською армією протягом минулого дня
Ситуація в Авдіївці на карті Deepstate станом на 17 лютого 2024 року. Зона, заштрихована червоним - це території, захоплені російською армією протягом минулого дня

"Наші воїни гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин, завдали ворогу значних втрат в живій силі та техніці, — пише головнокомандувач. — Вживаємо заходів для стабілізації обстановки та утримання займаних позицій.

Життя військовослужбовців — найвища цінність. Авдіївку ми все одно повернемо”.

Отже, що відбувалося на фронті останніми днями?

Противник після того, як зібрав значні сили, мав вогневий контроль над всіма логістичними шляхами, окрім західної частини міста, що давало можливість підрозділам СОУ їх використовувати — так, в надзвичайно складних умовах, під постійним вогнем артилерії та коригуванні з БПЛА.

Снарядний голод не давав можливості вести ефективну контрбатарейну боротьбу та стримувати ворога.

Крім того, останніми днями росіяни значно збільшили використання КАБів, та посилили удари тактичної авіації.

В районі Коксохіму росіяни діяли силами 114-ї ОМСБр 1 АК і 21-ї та 30-ї ОМСБр 2 ОВА.

З півдня міста наступали 1487 МСП, 87 СП 1-а ОМСБр 1 АК та 2 ДОШБр “Ветерани”.

У напрямку Ласточкине та на Північне було задіяно 35-ту, 55-ту, 75-ту ОМСБр 41 ОВА.

По суті, проти наших сил було залучено 7 бригад і окрему 90 танкову дивізію.

Все це цілком укладалося в концепцію, озвучену ще восени минулого року, після невдалого першого штурму Авдіївського укріпрайону - зрівняти з землею укріплення і будівлі КАБами та артилерією, одночасно виснажуючи захисників “м’ясними штурмами”, а потім “зайти і зачистити”. Власне, так вони і штурмували наші позиції, використовуючи всі можливі технології, включаючи прориви під землею - цілком в дусі Першої світової або часів штурму Будапешту у 1945 році.

Що було зроблено новим головкомом Олександром Сирським?

Нагадаю, що саме він командував військами під час оборони Дебальцевого взимку 2014-2015 року, а бригадний генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія", в той час був полковником і командиром 17 окремої танкової бригади, 1-й батальйон якої разом із 128-ю бригадою тоді полковника Сергія Шаптали утримував позиції навколо міста.

Саме під його безпосереднім керівництвом був здійснений вихід з оточення.

Сьогодні він повторив той маневр, але зробив інакше.

У місто було введено свіжу бригаду — 3-тю штурмову, яка утримувала позиції та надала змогу вивести виснажені довгою обороною частини СОУ, після чого і відбувся вихід основної маси військ із фактично зруйнованого міста.

Коксохім не став другою “Азовсталлю”, а з Авдіївки не було зроблено чергову “фортецю Бахмут” з численними втратами.

хід війни сили оборони битва за донбас авдіївка

Знак гривні
Знак гривні