Скандал з побиттям "навідниці ТЦК" у Космачі. Що насправді сталося в селі

У Космачі на Прикарпатті місцеві побили жінку з дитиною, яка «наводила ТЦК». "Насправді ніхто нікого не наводив. Просто село не хоче відправляти своїх на фронт", ― пише у великому репортажі з Космача Бабель. Texty.org.ua публікують фрагмент матеріалу.

Зустріч ТЦК і космачан. Фото: Getty Images / «Бабель»
Зустріч ТЦК і космачан. Фото: Getty Images / «Бабель»

У понеділок, 5 лютого, в Космач приїхали працівники ТЦК роздавати повістки. Три селянки, з якими поговорив «Бабель», розповідають однакову версію подій. Спочатку повістку нібито дали багатодітному батькові, коли той вів дітей до шкільного автобуса. Місцеві зібралися на крик дітей і «відбили» чоловіка в ТЦК. Того ж дня в Космачі, стверджують жінки, повістку отримав і чоловік з другою групою інвалідності.

"Йому крутили руки і забирали, але коли люди почали кричати, що це каліка — відпустили", — згадує мешканка Космача Галина.

Наступного ранку до Космача знову приїхали військові й сам голова районного ТЦК, підполковник Сергій Мельник. Проте працювати їм не дали: біля їхньої машини швидко зібралося кількадесят жінок, які не пропускали авто. «Передайте президенту, що у нас війна не оголошена», — кричали жінки працівникам ТЦК.

Мельник каже: ще 6 лютого конфлікту між ТЦК і місцевими не було. Повістки 5 лютого видавали законно. Щоб заспокоїти людей, полковник пообіцяв, що до пʼятниці, 9 лютого, повісток у селі не видаватимуть.

Читайте також: "Їхав за машинами для фронту, зараз на полігоні". Як волонтерам ускладнили перетин кордону довідками від ТЦК

Але того ж дня у місцевій Viber-групі зʼявилося повідомлення, що в Космач їде шість машин ТЦК — ловити чоловіків і влаштовувати «облаву». Хто це написав — невідомо, згадує Галина. Повідомлення швидко видалили, та було вже пізно — місцеві активно обговорювали між собою «новину» від аноніма. Близько 15:00 кількадесят жінок вийшли на дорогу біля єдиної в місті АЗС у центрі села, щоб не пустити працівників ТЦК.

Поліція на цей стихійний мітинг не реагувала. Місцевий дільничний згадує, що спочатку людей було трохи, але скоро їх побільшало і біля дороги стояло вже понад сто жінок, у кількох з них в руках були палиці.

Серед інших з сусіднього села Брустури до імпровізованого «блокпоста» підʼїхав сірий Opel, за кермом якого була Іванна Грепиняк. Вона їхала в Космач на «Нову пошту» разом із шестирічною донькою. Цю машину космачанки зупинили — їм здалося, що Іванна знімала їх на телефон. Жінки вирішили, що знімки треба видалити. Іванна показала галерею на своєму телефоні, довела, що фото не робила, її пропустили. Та коли вона рушила, колесо провалилося в калюжу, і машина обляпала брудом кількох жінок. Ще одній жінці Іванна наїхала на ногу. Космачанки визнають — це їх розлютило.

За 15 хвилин, коли Іванна вже поверталася з пошти, її знову зупинили. Жінки кричали, що вона — «навідниця військкомату». Космачанки стверджують: Іванна назвала їх повіями. Розпочалася сварка, машину Іванни заблокували й не давали проїхати. Жінки почали бити і розхитувати авто, виривали ключі, пробували витягти Іванну з авто.

Весь конфлікт тривав не більше як 20 хвилин. Вже коли машину Іванни пропустили, на місце прибула поліція і сільський голова Дмитро Мохначук. Вони заспокоїли місцевих, і згодом всі розійшлися. Шість машин ТЦК, які у Viber анонсували невідомі, так і не приїхали.

Читайте також: 16 тисяч наказів про бронь від армії. Чи касири й охоронці критично важливі для економіки?

Коли на початку лютого 2024 року конфлікт між військовими та селянами дійшов піку, сільська влада вирішила провести загальні збори й обговорити всі проблеми. Зустріч ТЦК і космачан призначили на 9 лютого в місцевому будинку культури.

Як відбулися збори і які аргументи наводили люди щодо мобілізації, читайте докладніше за посиланням.

Читайте також: Активність усіх регіонів і гендерний баланс: перші підсумки військового рекрутингу за даними Work.ua

тцк мобілізація прикарпаття

Знак гривні
Знак гривні