Кам’янська Січ на Херсонщині пошкоджена через російські обстріли

Внаслідок обстрілу російськими військами пошкоджені пам’ятки історії заповідника національного значення Кам’янська Січ, кладовище запорізьких козаків та могила кошового отамана Костя Гордієнка.

425316017_793205116168050_2247974504341168713_n

Як повідомили в адміністрації Національного заповідника “Хортиця”, в підпорядкуванні якого є ці пам’ятки, за фактом порушено кримінальне провадження.

У заповіднику уточнили, що зафіксували пошкодження наскільки змогли, адже не мають доступу до пам’ятки для повноцінного обстеження.

Читайте також: Шість січей Великого Лугу. На території Каховського водосховища зародилася мрія, яка підіймала на боротьбу покоління українців

Ґрунтуючись на відео обстрілу, опублікованому в російських пабліках, науковці встановили, що влучання були у місце, де було господарче передмістя Січі. Там містяться ще недосліджені виробничі об'єкти залізотопного та гончарного комплексу 1-ї половини XVIII ст.

Також, найпевніше, влучання відбулось біля лапідарію, де зібрані кам’яні пам'ятки (зернотерки, гармани тощо). Він міститься в безпосередній близькості від хреста з могили кошового отамана Костя Гордієнка та в’їзних воріт Січі, побудованих у 2009 р. Також в цьому місці розташовується грот та залишки колишнього маєтку поміщика Агаркова.

Дивіться також: Карта Великого Лугу. Шість Січей, ставка монгольського хана та інші цікаві місця

425317071_793205142834714_3327552238481188761_n

«Кам’янська Січ – одна з трьох січей, які до повномасштабного вторгнення були доступні науковцям та публіці. Всі інші були затоплені. Вона має важливе значення для нас, українців, нащадків запорозьких козаків. Бо саме тут у 1710 році січовики та Пилип Орлик підписали «Договір і постанови між Гетьманом Орликом і Військом Запорозьким», який по суті став першою Конституцією України. Документ визначав демократичні принципи відносин між владою, тобто козацькою старшиною, і тими, хто її обирав.

У преамбулі наголошувалося, що Московська держава намагається зруйнувати військові права та вольності, а на «народ вільний козацький, якого вона ніколи не завойовувала, накласти невільне ярмо», — розповіли в адміністрації Національного заповідника “Хортиця”.

Дивіться також: Яким був Великий Луг до затоплення. Добірка старих фото

Камʼянська Січ стала місцем складання Військової присяги новобранцями 57-ї окремої мотопіхотної бригади Збройних Сил України, що має імʼя славетного кошового отамана Костя Гордієнка.

Крім того, вздовж берегової смуги, яка безпосередньо межує з Кам'янською Січчю археологами Національного заповідника "Хортиця" виявлено археологічні об'єкти, які датуються скіфським часом, добою бронзи та періодом Київської Русі.

Читайте також: Загибель Гілеї: як радянська влада брутально знищила "казкові" плавні Нижнього Дніпра (ФОТО)

хортиця січ Історія України археологія обстріл пам'ятка

Знак гривні
Знак гривні