Як живуть українські фермери. Спеціально для польських блокувальників

11 лютого біля пункту пропуску "Ягодин-Дорогуськ" польські фермери висипали зерно з вантажівок, які прямували з України. Цей вчинок викликав гостру реакцію українців у соцмережах, які нагадували про травму Голодомору в Україні та про те, якою ціною дається зерно в умовах війни.

Офіційна реакція теж не забарилася. Як заявив посол України у Польщі Василь Зварич, посольство і Генеральне консульство України в Любліні невідкладно звернулося до польської поліції з вимогою відкрити справу за фактом цього злочину.

Зварич повідомив, що українські вантажівки, які зупинили фермери та висипали з них частину зерна, були опломбовані після митних процедур і мали їхати транзитом до Литви.

"Польські органи влади мали б рішуче відреагувати в правовому полі на цей ганебний і образливий для українців і більшості поляків злочин і не дозволити подібних варварських дій в майбутньому", — наголосив посол.

Міський голова Львова Андрій Садовий опублікував фото з розсипаним на дорозі українським зерном і назвав дії польських фермерів "ницістю і ганьбою".

Фото: Садовий/Телеграм
Фото: Садовий/Телеграм

"Назвемо речі своїми іменами. На цьому фото — українське зерно, яке висипали польські, а насправді проросійські провокатори, з українських вантажівок.

Псевдоблокада на кордоні триває. Українці буквально поливають кров'ю поля, які родять це зерно. Збирати пшеницю на полі, яке бачило війну — це як працювати сапером. Такі дії — ницість і ганьба", — написав Садовий.

Водночас журналіст і фотограф Стас Козлюк написав про те, що польські користувачі платформи X (твіттер), як підтримують дії фермерів, не чують жодних аргументів.

"Якщо раптом ви зайдете у твіттер і спробуєте сходити поговорити з поляками, які постять фотографії з кордону — то ви для себе можете з'ясувати, що вони буквально росіяни. Тільки говорять польською.

Більше того, потім до вас ще поприходять україномовні профілі з Тві, які будуть розповідати, як злі українці демпінгують ціни, продають зерно в Польщу замість везти його транзитом, і взагалі от у 2020-му в Україні зерно миші їли.

Коротше, назвіть мене параноїком, але я на 90% впевнений, що за цими протестами, простигосподи, стирчать вуха росіян.

Але якщо раптом у вас є знайомі іноземці, які цікавляться, як живуть українські фермери, або вони не в контексті того, як живуть українські фермери, або ви хочете поширити якісь тексти англійською й українською про те, як живуть наші фермери, то я вам тут кілька цікавих лінків лишу", — написав Козлюк.

Як живуть українські фермери. Лінки для роздумів

1) https://www.nytimes.com/.../europe/ukraine-farms-mines.html — оце великий текст від NYT річної давності про те, як фермери на Херсонщині оговтувалися після російської окупації, рахували міни в полях і думали, як ці поля засівати.
2) https://war.ukraine.ua/.../farmers-sow-winter-crops.../... — оце продовження історії про одного з фермерів, яке писав для Новинарня і яке добрі люди переклали англійською мовою
3) https://war.ukraine.ua/.../what-is-happening-with-global.../ — отут є експлейнер про Росію і те, яких збитків вона завдавала агросектору. Також є дуже сильні фото.
4) https://www.reuters.com/.../ukrainian-farmer-comes-up.../ — оце історія від Ройтер про те, як фермери намагаються розміновувати поля і як вони викручуються.
5) https://www.france24.com/.../20230515-farmers-in-ukraine... — оце відео про фермерів від France 24.

6) https://texty.org.ua/projects/111159/harvest-occupied-territories/ — тут масштабний дата-проєкт Texty.org.ua "Врожай з окупованих територій" про те, скільки Росія заробляє на українській землі.

україна-польща зерно блокада кордону польські фермери провокація

Знак гривні
Знак гривні