За що критикують Олександра Сирського — Politico

"Найбільш актуальне питання в тому, що 58-річний Сирський принесе на війну", – пише у присвяченому новому головкому ЗСУ огляді американське видання Politico. Texty.org.ua публікують переклад статті.

Фото: ОП
Фото: ОП

Олександр Сирський, зокрема, допоміг захистити Київ від російського наступу та організував успішний контрнаступ у Харкові.

Але Сирський також відомий тим, що ціною великих зусиль обороняв Бахмут, посилаючи хвилю за хвилею війська під ворожий вогонь. Зрештою, місто захопили підтримувані Кремлем найманці "Вагнера".

З цієї та інших причин Сирський глибоко непопулярний серед українських військових.

"Дуже погане рішення", – сказав один український військовий капітан в інтерв'ю виданню NatSec Daily на умовах анонімності.

Інша людина, обізнана з операціями Сирського, підтримала цю думку. Його призначення навряд чи матиме позитивний ефект для України, оскільки на фронті Сирський сприймається як суворий генерал радянського зразка, який бездушно наражає своїх людей на небезпеку.

Ця особа додала, що українські військові дали Сирському жахливе прізвисько "М'ясник". Капітан підтвердив, що це прізвисько прижилося, так само як і "Генерал 200", що означає "двохсотих" – загиблих на полі бою.

Негативні відгуки продовжують надходити: "Керівництво генерала Сирського провалилося, його присутність або накази, що виходять від його імені, деморалізують, і він підриває довіру до командування загалом", – написав український військовий в мережі X. "Його невпинна гонитва за тактичними перевагами постійно виснажує наші цінні людські ресурси, що призводить до тактичних досягнень, таких як захоплення лісосмуг або невеликих сіл, не охоплюючи жодних оперативних цілей".

Ще один український солдат процитував у Твіттері повідомлення в груповому чаті ветеранів Бахмутської битви: "Нам вісім п...да".

Генеральний штаб України не відповів на прохання прокоментувати цю критику. Зеленський, звісно, висловив довіру Сирському, назвавши його "найдосвідченішим командиром України".

Можливо, зараз не найкращий час для будь-яких змін. Виділення Україні військової допомоги у розмірі близько 60 мільярдів доларів не гарантовано пройде через Конгрес. Перестановки в українській армії можуть посилити скептицизм деяких республіканців і демократів щодо американської підтримки військових зусиль. Не сприяє цьому і вражаючий репортаж Washington Post про те, що Україна стикається з критичною нестачею піхоти саме в той час, коли Росія посилює свої атаки.

Таким чином, цей крок "відбувається у важкий для України час, зокрема, коли нестача боєприпасів і живої сили на фронті стає дедалі гострішою, а нова стратегія ще не сформульована", – сказала Дара Массіко, експертка з питань війни у Фонді Карнегі за міжнародний мир. "Наступник Залужного успадковує багато викликів".

стратегія тактика сирський командування

Знак гривні
Знак гривні