Архітектурна дивовижа. Скульптурний маяк, що "відчувається як храм"

Мексиканський художник Гонсало Лебріха відкрив скульптурний маяк і художню галерею El Faro на узбережжі Косталегре на заході Мексики.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Як пише Dezeen, побудований на півострові в рамках ширшого проєкту, Ель-Фаро був задуманий як виставковий простір і місцевий "орієнтир", який також слугуватиме маяком для місцевих човнів і рибалок.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Лебріха спроєктував маяк з "формою і стилем, які були задумані для того, щоб він виглядав поза часом". Водночас архітектор був зацікавлений у тому, щоб маяк функціонував і не виглядав недоречно на узбережжі.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Арковий вхід веде до 18-метрового простору, який буде використовуватися для проведення інсталяцій та виставок.

"Всередині великий простір зі значною висотою і природним освітленням, він схожий на храм", – каже Лебріха. Навколо стін цього простору гвинтові сходи ведуть до оглядового майданчика нагорі.

Митець описав проєкт як "щось середнє між архітектурою та скульптурою", що виникло з інтересу до "публічної скульптури та великомасштабних мистецьких творів".

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Ель-Фаро є частиною житлового та туристичного курорту Ксала, що будується на тихоокеанському узбережжі мексиканського штату Халіско. Проєкт, що налічує понад 100 будинків, планується завершити у 2026 році.

скульптура архітектурна дивовижа тренди мексика

Знак гривні
Знак гривні