Мокра шкіра може врятувати життя під час удару блискавки, — дослідження

Дослідження, опубліковане в журналі Scientific Reports, доводить, що мокра шкіра може врятувати життя в разі удару блискавки.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це пише The Guardian.

Видання зазначає, що це дослідження є сильним претендентом на Нобелівську премію.

Вчені піддали 3D-моделі людської голови еквіваленту прямого удару блискавки, виявивши, що вони зазнають менших пошкоджень, якщо намокають.

"Якщо ви перебуваєте на відкритому повітрі і немає укриття, мокра шкіра краще, ніж суха, тому що водяна плівка – це як "захисне покриття", – сказав Рене Махтс, перший автор дослідження з Технологічного університету Ільменау в Німеччині.

Махтс та його колеги зазначають, що теоретичні дослідження раніше припускали, що волога шкіра може зменшити силу струму, який проходить через тіло людини в разі удару блискавки. Крім того, дослідження показали, що тварини з мокрою шкірою мають вищий рівень виживання при ураженні блискавкою.

Однак залишалося незрозумілим, як вода на голові людини – як це може статися під час дощу, що часто супроводжує грозу, – може вплинути на вплив удару блискавки.

Щоб заглибитися в це питання, команда побудувала дві моделі людської голови, що складалися з трьох шарів агароподібної речовини, яка містила різні рівні хлориду натрію, сажі або графіту, щоб відобразити провідні властивості мозку, черепа і шкіри голови.

Потім вони під'єднали електроди до різних шарів і до платформи, на якій були розміщені моделі. Поки одна з моделей залишалася сухою, іншу обприскували розчином, що імітував дощову воду. Потім кожну модель помістили в камеру і піддали 10 симуляціям прямого удару блискавки.

Результати показують, що при кожному ударі блискавки через "шкіру голови" обох піддослідних проходив струм – подія, відома як спалах блискавки. Однак незабаром після удару, ще до спалаху, у мокрій голові середній електричний струм у шарі мозку був на 12,5% нижчим, а питома енергія у відділі мозку – на 32,5% нижчою, ніж у сухій голові.

Команда додає, що на мокрій голові також було менше ознак пошкоджень, таких як перфорація шкіри або тріщини після удару блискавки. Але, за їхніми словами, необхідна подальша робота.

Махтс сказав: "На основі цих результатів ми плануємо створити подальші моделі голови, щоб кількісно оцінити вплив [наприклад] головного убору і, можливо, дослідити матеріал для оптимального головного убору, щоб ще більше зменшити наслідки удару блискавки. Це, безумовно, може допомогти мандрівникам, які не можуть знайти укриття".

наука дослідження блискавка

Знак гривні
Знак гривні