Урагани стали надто потужними: вчені пропонують нову класифікацію

Урагани стають настільки сильними через кліматичну кризу, що їхню класифікацію слід розширити, включивши в неї шторм "категорії 6", розширивши шкалу зі стандартної 1 до 5.

Ураган "Патрісія". Фото: Scott Kelly/NASA via Getty Images
Ураган "Патрісія". Фото: Scott Kelly/NASA via Getty Images

Про це вчені пишуть у дослідженні, яке опублікували в науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, повідомляє The Guardian.

За словами дослідників, за останнє десятиліття п'ять штормів були класифіковані за цією новою категорією 6, яка охоплює всі урагани зі стійким вітром 308 км/год або більше. Такі мегаурагани стають все більш імовірними через глобальне потепління.

Вчені у новому досілдженні пропонують розширити широко поширену шкалу ураганів Саффіра-Сімпсона, яка була розроблена на початку 1970-х років.

За цією шкалою будь-який ураган з тривалою максимальною швидкістю вітру 119 км на годину або більше належать до категорії 1, а до найсильніших, категорії 5, відносять всі шторми зі швидкістю 252 км на годину і більше.

Шторми категорії 5 за останні роки завдали вражаючих руйнувань – наприклад, ураган "Катріна" спустошив Новий Орлеан у 2005 році, а ураган "Марія" – Пуерто-Рико у 2017 році, – але нове дослідження стверджує, що зараз є клас ще більш екстремальних буревіїв, які потребують власної категорії.

До них належать тайфун "Хаян", який у 2013 році забрав життя понад 6 000 людей на Філіппінах, та ураган "Патрісія", який досяг максимальної швидкості 346 км на годину, коли сформувався поблизу Мексики у 2015 році.

Хоча загальна кількість ураганів не зростає через кліматичну кризу, дослідники виявили, що інтенсивність великих буревіїв помітно збільшилася. Перегрітий океан надає додаткову енергію для швидкого посилення ураганів, чому сприяє тепла, насичена вологою атмосфера.

Системи, що використовуються для картографування навколишнього світу, вже були раніше скориговані, щоб відобразити швидкі зміни сучасної епохи. Австралійське метеорологічне бюро додало новий колір – фіолетовий – на свої погодні карти, щоб позначити сильну спеку, а минулого тижня урядова програма "Спостереження за кораловими рифами" додала три нові категорії тривоги, щоб відобразити зростаючий тепловий стрес, від якого страждають корали.

зміна клімату довкілля дослідження наука

Знак гривні
Знак гривні