Як кордон може коштувати Байдену виборів, — The Economist

Щоб не допустити Трампа до влади, демократам потрібно зробити пропозицію щодо імміграційної політики, пише The Economist. Texty.org.ua публікують переклад матеріалу.

Фото: ОП
Фото: ОП

Мати Дональда Трампа походила з Тонга (населення 500 осіб), віддаленого шотландського поселення, яке колись було територією вікінгів. Його дідусь походив з Каллштадта (населення 1 200 осіб), баварського села, звідки походить родина Гайнц. Предки Джо Байдена походять з Ірландії та Англії. В Америці всі звідкись походять – навіть корінні американці, хоча вони живуть там набагато довше за всіх. Ця країна настільки приваблива, що 160 мільйонів дорослих у всьому світі кажуть, що теж переїхали б туди, якби мали таку можливість. Це на багато мільйонів більше, ніж більшість американців готові впустити до себе.

Ця невідповідність лежить в основі проблеми, яка може коштувати президенту Байдену перемоги на виборах. У 2016 році Трамп проїхав на "прикордонному хаосі" весь шлях до республіканської номінації, а потім і до президентства. Він проводив кампанію так, ніби рекордна кількість мігрантів нелегально перетинає кордон. Тоді це не було правдою, але це правда зараз.

Лише в листопаді було зафіксовано майже 250 000 спроб людей перетнути південний кордон. Це здебільшого шукачі притулку, що муситимуть роками чекати в США на розгляд їхніх клопотань. Відтоді, як Байден став президентом, понад 3,1 мільйона людей перетнули кордон. Це більше, ніж населення Чикаго. Щонайменше ще 1,7 мільйона прибули непоміченими або з простроченими візами.

Губернатори-республіканці платили мігрантам за те, щоб вони їхали до місць, якими керують демократи, змушуючи проблеми південного кордону рухатися на північ. Їхній досвід допомагає пояснити, чому виборці довіряють республіканцям питання безпеки кордонів з відривом у 30 пунктів. Це найбільша перевага партії з будь-якого питання.

Це не лише провина Байдена. Коли ринок праці в США щільний, у людей з'являється стимул їхати туди нелегально. Саме тому цифри зростали й за часів Трампа, поки не з'явився Covid-19 і не розв'язав цю проблему. Коли у 2021 році подорожі знову стали можливими, відкладений попит призвів до сплеску людей через південний кордон.

Десятки тисяч людей зараз прибувають до США з Росії, Індії та Китаю

Понад половина людей, які перетинають кордон, походять з країн, що містяться за межами Мексики та північної частини Центральної Америки. Венесуельці складають найбільшу частину цієї групи. Але десятки тисяч зараз прилітають до США з Росії (43 000 за рік до вересня 2023 року), Індії (42 000) та Китаю (24 000), а потім намагаються перетнути кордон. Часто їх неможливо повернути. Китай не приймає назад своїх громадян, якщо їхні заяви відхиляються.

Однак частина провини лежить і на Байдені. Висловлювання Трампа про те, що Мексика переправляє ґвалтівників через кордон, і його жорстоке розлучення дітей з батьками як стримувальний фактор, а також план будівництва стіни, радикалізували деяких політиків-демократів у питанні імміграції. Вони думали, що громадська думка на їхньому боці.

Виборці справді повстали проти трампізму, і поки він був при владі, підтримка імміграції досягла нового максимуму. Коли до влади прийшла нова демократична адміністрація, її інстинктом було робити все навпаки тому, що робив Трамп. Роботи зі зведення прикордонної стіни зупинилися. Демократи відмовилися від політики "залишатися в Мексиці", яка зобов'язувала шукачів притулку залишатися на південь від кордону, доки влада не ухвалить рішення щодо їхніх клопотань. Як і передбачалося, нелегальна імміграція різко зросла.

Після проміжних виборів у 2022 році Байден непомітно перейняв деякі підходи Трампа

Після проміжних виборів у 2022 році Байден непомітно перейняв деякі підходи Трампа. Він погодився заповнити прогалини в стіні. Шукачі притулку, які намагаються перетнути кордон непоміченими, за деякими винятками, автоматично отримують відмову в наданні притулку. Вони мають подати заявку онлайн, перш ніж з'явитися на місці. Проте американці не знають про ці зусилля, частково тому, що Байден не хоче привертати увагу до них, щоб його власна сторона не відвернулася від нього.

Можливості президента робити одне, говорячи при цьому інше, вичерпуються. Палата представників об'єднала жорсткий імміграційний законопроєкт з фінансуванням війни в Україні. Адміністрація обурюється цим, оскільки підтримка України має економічний і стратегічний сенс для США незалежно від імміграційної політики країни. Це хибна стратегія. Натомість у системі, де обидві сторони використовують доступні їм важелі впливу, Байден мав би розглядати це як можливість.

Деякі з вимог республіканців щодо імміграції є розумними. Більшість мігрантів без віз, які перетинають південний кордон, не повзуть через пустелю. Вони знаходять агента прикордонного патруля і подають заяву про надання притулку. Потім вони мають пройти так звану співбесіду на предмет "достовірного страху". Республіканці хочуть підвищити поріг того, що вважається обґрунтованим страхом. Це розумна мета. За правилами Байдена, побоювання бандитського насильства вважається підставою для в'їзду в країну.

Після проходження цього першого тесту іммігрантів зазвичай відпускають на волю в очікуванні судового засідання, яке може відбутися через роки, оскільки імміграційні суди перевантажені справами. Середній час очікування на слухання становить понад чотири роки. Апеляції можуть збільшити цей час. Демократи хотіли б отримати гроші, щоб найняти більше офіцерів для обробки позовів і більше суддів, щоб прискорити розгляд нерозглянутих справ. І це теж розумно.

Якщо віра у перемогу Трампа зростатиме, набагато більше людей намагатимуться потрапити в США до його інавгурації

Тут має бути угода. Проте кожна сторона не довіряє мотивам іншої. Республіканці кажуть, що не дадуть більше грошей адміністрації, якій вони не можуть довіряти у виконанні імміграційного законодавства. Натомість вони намагаються оголосити імпічмент міністру внутрішньої безпеки. Демократи дивляться на вимоги республіканців, наприклад, що сім'ї, які приїжджають до країни, можуть бути затримані на невизначений термін, і роблять висновок, що переговори налаштовані на провал, а отже, насправді є зброєю проти Байдена. Найпевніше, обидві сторони віддадуть перевагу передвиборчій кампанії, а не укладанню угод.

Це має турбувати Джо Байдена. Репортажі The Economist з мексиканського боку кордону свідчать про те, що, якщо віра у перемогу Трампа зростатиме, набагато більше людей намагатимуться потрапити в США до його інавгурації. Незахищені кордони послаблюють підтримку легальної імміграції та сприяють посиленню партій, що виступають за обмеження. Імміграція може повернути Трампа до Білого дому, звідки він може вивести США з конвенції про біженців 1951 року, що призведе до її розвалу. Байдену слід розкрити блеф республіканців, засукати рукави та взятися за облаштування кордону. Це було б правильним рішенням і допомогло б його перспективам.

мігранти кордон байден вибори

Знак гривні
Знак гривні