Які виклики в галузі FPV-дронів чекають на ЗСУ: пояснює аеророзвідник "Мадяр"

Командир групи аеророзвідки "Птахи Мадяра" Роберт Бровді з позивним "Мадяр" застеріг, що найближчим часом захисники на фронті можуть зіштовхнутися з кількома викликами.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Перший стосується технічних рішень, які дозволять використовувати виносні антени-ретранслятори для FPV-пілотів на істотній відстані від екіпажів, розповів він УП.

Це, пояснює "Мадяр", дає ворожим операторам змогу керувати БПЛА з відносно безпечної для них ділянки. І єдине, що залишиться – бити дронами по дешевих антенах.

Другий виклик, за словами "Мадяра", – це експерименти із застосуванням скремблерів на дронах. Ці прилади заважають супротивнику зрозуміти напрямок руху дрона, а значить, і знищити його.

За словами Бровді, окупанти випереджають Сили оборони у застосуванні безпілотників вночі з осені 2023-го. Тим часом українські виробники лише почали виготовляти необхідні для цього FPV-дрони з тепловізійними камерами. 

Читайте також: “Паяльника в руках до цього не тримав”. Як зібрати дрон і скільки це коштує — розповідь волонтера

До того ж Роберт Бровді розповів, що його бійці виявили три FPV-дрони з системою автозахоплення цілі та машинним зором, які росіяни почали застосовувати у січні. Поки що це експериментальні апарати. Втім, якщо експеримент буде завершено, і такі коптери почнуть виробляти масово, це може суттєво вплинути на хід бойових дій.

Командир групи аеророзвідки "Птахи Мадяра" застерігає, що "коли росіяни масово сядуть на FPV-дрони з машинним зором, буде біда", наголосивши, що використовує слово "коли", а не "якщо".

Мадяр каже, що галузь БПЛА постійно еволюціонує і наслідки цього ми можемо побачити на фронті вже цьогоріч.

"Раніше ми на "мавіках" літали 3 кілометри. Знаєте, скільки зараз? 21 кілометр. А є такі герої, що і на 25 літають! 

Тобто це все еволюціонує. І коли воно насититься – а це станеться в цьому році, – то фронт просто розійдеться, і сіра зона буде значно ширшою. До ворога буде 10 кілометрів, а не п'ятсот метрів чи півтора кілометра як зараз.

Підійти не буде можливості ні на танку, ні на авто, ні спішившись – як нам, так і ворогам. Отакий мій прогноз", – сказав Мадяр.

війна технології аеророзвідка fpv-дрони безпілотники

Знак гривні
Знак гривні