Підсумки "Рамштайну-18": Німеччина взяла на себе бронетехніку, Латвія – безпілотники

Західні партнери взяли на себе зобов’язання працювати над тим, щоб Україна отримувала більше далекобійної зброї для завдання ударів по окупантах поза лінією зіткнення.

Про це на брифінгу за підсумками "Рамштайну-18" заявив начальник Управління преси й інформації Міністерства оборони Ілларіон Павлюк, повідомляє Ліга.

"Ключове, що хочеться сказати, – це була продуктивна зустріч, після якої хочеться сказати "відставити паніку" всім тим, хто підіймає якісь настрої про втрату підтримки", – сказав Павлюк.

Він наголосив, що партнери під час зустрічі оголосили важливі зобов’язання щодо того, що Україна отримає "багато важливих видів озброєння". Це зброя, яка "надзвичайно потрібна" Україні, щоб ефективно уражувати ворога як на лінії зіткнення, так і за нею, знищуючи логістичні вузли армії РФ.

Однак Україна не конкретизуватиме, про яку зброю йдеться, допоки вона не з’явиться у Сил оборони, зазначив Павлюк.

Також, за його словами, кілька країн анонсували великі пакети фінансової допомоги та наміри збільшувати їх.

Водночас заступниця міністра оборони США Селест Воландер пояснила, як країни, які є учасниками групи, продовжують допомагати Україні, попри те, що Конгрес досі не схвалив додаткове фінансування для Києва на поточний рік.

"Ми чули від принаймні трьох великих європейських країн, як вони співпрацюють зі своїми оборонними галузями, щоб розширити своє виробництво боєприпасів... Нам допомагає креативність і багатовимірність коаліції. Наприклад, деякі боєприпаси стандартів НАТО, на які укладаються контракти з європейськими країнами, є старі радянські боєприпаси, які українці все ще можуть використовувати", - цитує Воландер Голос Америки.

Вона також додала, що хоча додаткове фінансування Конгресом не схвалене, США продовжують постачати протиракетні засоби та боєприпаси в Україну за попередніми контрактами.

"Вони (контракти) суттєві у 2024 році, але об'єми будуть не таких же розмірів, які ми могли постачати Україні після того, як Конгрес схвалив допомогу у 2022 році", – сказала Воландер.

Заступниця міністра оборони визнала, що зменшені обсяги постачань вже вплинули на планування та військові операції в Україні.

Воландер також пояснила, як всередині коаліції кожна з країн відповідає за свою ділянку в оборонній допомозі Україні. Зокрема, Німеччина, за її словами, оголосила на Рамштайні про те, що стане "лідером коаліції із забезпечення бронетехнікою", Латвія натомість очолить "коаліцію безпілотників".

"Ідея, щодо коаліції безпілотників полягає в тому, щоб розглянути різні аспекти щодо БПЛА ... і зіграти на випередження, випередити технологічну криву, криву виробництва... щоб мати можливість допомогти українцям, коли вони знаходять нові способи використання безпілотників, і коли вони протистоять новим тактикам, які росіяни використовують проти них", – додала Воландер.

Високопосадовиця Пентагону додала, що Сполучені Штати співголовують у двох коаліціях, щодо забезпечення військово-повітряними засобами разом з Данією та Нідерландами та щодо надання артилерійських засобів поруч з Францією.

допомога Україні союзники україни протидія рф рамштайн

Знак гривні
Знак гривні