Населення Китаю скорочується, а економіка втрачає позиції, — The Economist

Нещодавно оприлюднені офіційні дані щодо економічного ландшафту Китаю виявили дві помітні хвилеподібні зміни. У 2023 році населення країни зменшувалося другий рік поспіль. А її ВВП скоротився в доларовому еквіваленті.

Фото: Hector Ramal/AFP/Getty Images
Фото: Hector Ramal/AFP/Getty Images

Про це пише The Economist.

Видання зазначає, що після того, як Китай відмовився від заходів із придушення спалаху Covid-19 наприкінці 2022 року, багато людей померло від вірусу, хоча лікарі були змушені пояснювати їхні смерті іншими причинами.

Одна академічна модель, що спирається на досвід Гонконгу, припускає, що кількість смертей у країні могла становити до 1,4 мільйона в період з грудня 2022 року по лютий 2023 року. За оцінками журналу The Economist йдеться про близько 1,5 мільйона життів.

Зростання смертності було дзеркальним відображенням зниження народжуваності, яка впала більш ніж на півмільйона, попри те, що Китай знову відкрився. Загалом, торік населення країни скоротилося більш ніж на 2 мільйони. Воно стало не лише меншим, а й старішим: понад п'яту частину населення становлять люди у віці 60 років і старше. Якби ці 297 мільйонів літніх китайців мали власну країну, вона була б четвертою за величиною у світі.

Попри скорочення та старіння населення, Китай намагається працевлаштувати своїх молодих працівників. Після того, як у червні рівень безробіття серед міської молоді перевищив 21%, Китай раптово перестав публікувати дані про нього. Цього тижня Національне бюро статистики КНР почало публікувати переглянутий показник, який охоплює студентів, які можуть шукати роботу. Згідно з цим новим показником, рівень безробіття серед молоді в містах Китаю в грудні становив 14,9%.

Ще одним відступом від статистичних норм став виступ прем’єр-міністра Китаю Лі Цяна у Давосі, де він оприлюднив показники зростання економіки країни на 2023 рік. Економіка зросла на 5,2% в реальному вираженні, що цілком відповідає офіційній меті уряду – близько 5%. Споживання (приватне і державне) забезпечило понад 82% цього зростання, що є найвищим показником з 1999 року, компенсувавши деяку тривалу слабкість на ринку нерухомості країни.

"Здалеку все це виглядає добре. Але варто збільшити масштаб, замість того, щоб оцінити вид здалеку, і картина бачиться не такою райдужною. Ціни в економіці Китаю в середньому падають. Падіння сконцентроване на харчових продуктів та паливі, але не обмежується ними. Наприклад, ціни на транспортні засоби знизилися на 4% у 2023 році. Дефлятор ВВП, широкий показник цін, впав у 2023 році лише вп'яте за останні 40 років. Як наслідок, номінальний ВВП Китаю, який не враховує зміну цін, зріс лише на 4,6% у 2023 році.

Для боротьби з цим дефляційним тиском центральний банк Китаю торік пом'якшив монетарну політику навіть тоді, коли Федеральна резервна система США продовжувала різко підвищувати процентні ставки. Хитке зростання Китаю, його регуляторні обмеження та геополітичне суперництво з Америкою також відлякують космополітичних інвесторів. Одним з результатів цього стало ослаблення юаня проти долара у 2023 році. Дійсно, ВВП Китаю, перерахований у долари за ринковим обмінним курсом, впав у 2023 році, навіть попри те, що ВВП США, можливо, зріс минулого року на 6% або близько того в номінальному вираженні", – йдеться у статті.

The Economist підсумовує, що економісти почали ставити собі питання, чи не є нещодавні невдачі Китаю передвісниками чогось більш фундаментального, що гальмує країну. Згідно з деякими прогнозами, ВВП Китаю може припинити зростати порівняно з американським у наступному десятилітті або близько того, а після цього втратити свої позиції.

ВВП демографічна криза економіка Китай

Знак гривні
Знак гривні