Франція виготовить для України десятки САУ Caesar, надасть нові ракети Scalp й сотні авіабомб

Міністр оборони Франції анонсував замовлення на виробництво десятків артилерійських установок Caesar для України.

САУ Caesar в Україні. Фото: Валерій Залужний/Фейсбук
САУ Caesar в Україні. Фото: Валерій Залужний/Фейсбук

Про це виданню Le Parisien повідомив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню, інформує Мілітарний.

“Ми запускаємо ініціативу в артилерії, виробництво гармат Caesar від Nexter, у Бурже та Роані. Наша ініціатива спрямована на виробництво 78 Caesar у 2024 році“, — заявив Лекорню.

Міністр зазначив, що Франція також хоче “заохотити європейців та союзників розділити цей законопроект”. За його словами, Україна вже долучилась до ініціативи зробивши свій внесок.

“Україна сама готова долучитися до проєкту невеликою частиною своїх ресурсів: вона щойно закупила за власні кошти шість Caesar, щоб почати ініціативу“, — сказав він.

Лекорню запевнив, що нарощені темпи виробництва дозволять випустити майже 80 артилерійських установок у 2024 році. Це стане можливим завдяки скороченню циклу виробництва однієї САУ з 30 до 15 місяців. Крім того, виробник Nexter зміг створити необхідні запаси, а його людські ресурси були “сильно мобілізовані”.

Франко-німецька компанія KNDS, до складу якої входить Nexter, повідомив про реорганізацію своїх виробничих ліній. Завдяки цьому випуск має зрости з нинішніх 6 гаубиць до 8 на місяць у 2024 році.

Артилерійська ініціатива Франції також охоплює забезпечення України артилерійськими боєприпасами до нових гаубиць.

“До квітня 2023 року ми передавали 1000 155-мм снарядів на місяць. Відтоді військова економіка дозволила нам збільшити виробництво до 2000 боєприпасів на місяць. А з кінця січня збільшимо до 3000“, — сказав міністр.

Лекорню наголосив, що нарощення виробництва боєприпасів упирається у дефіцит порохів на світовому ринку через різке зростання попиту. Через це Франція наразі ставить у пріоритет переміщення сектору виробництва порохів всередину країни. Повідомляється, що незабаром має відбутись відкриття нового підприємства в Бержеракі.

У своєму інтерв’ю Себастьян Лекорню також повідомив, що Франція поставить Україні 40 нових крилатих ракет великої дальності SCALP EG і «сотні бомб».

Експерти з Defense Express припускають, що Франція забезпечить ЗСУ високоточними далекобійними гібридами бомб і ракет AASM Hammer. Це авіабомба, яка має комплект крил, що збільшує дальність польоту й покращує точність. Є кілька варіантів таких бомб на базі 250-кілгорамової авіабомби Mk 82 або 1-тонної BLU 109 чи Mk 8.

Артилерійська коаліція

Як пише видання LeMonde, міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню має запустити 18 січня у Парижі «артилерійську коаліцію». Міністр оборони України Рустем Умєров, який давно анонсував свою присутність, в останній момент скасував свій візит до Франції «з міркувань безпеки» і візьме участь у події в режимі відеоконференції.

Коаліцію очолюють Франція та США. Вона діє в рамках Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн". Як зазначали у Франції, коаліція має об'єднати зусилля 23 країн, щоб допомогти Україні у короткостроковій і довгостроковій перспективі.

допомога заходу артилерія зсу україна-франція

Знак гривні
Знак гривні