Тренди, куди рухається галузь ударних дронів, і де ми маємо переграти ворога

Основна битва у 2024 році буде в кімнатах інженерів і виробників ударних дронів, наголошує громадський діяч і військовий Єгор Фірсов. Він перераховує напрямки в галузі БПЛА, де ми можемо здобути перевагу над росіянами. Нижче Texty.org.ua публікують точку зору Фірсова.

Фото: Єгор Фірсов/Фейсбук
Фото: Єгор Фірсов/Фейсбук

Тренди, куди рухається галузь БПЛА і, де ми маємо переграти ворога:

Перше. Це нічні та тепловізійні камери на ударних дронах FPV.

У кого їх буде більше і хто створить кращу якість їхнього використання вночі — той і здобуде перевагу.

Основний двіж в орків вночі: ротації піхоти, пересування техніки, підвіз БК. Вночі ворог почувається більш комфортно. Головна наша задача скувати ворога, у другу половину дня.

Читайте також: “Паяльника в руках до цього не тримав”. Як зібрати дрон і скільки це коштує — розповідь волонтера

Вже зараз деякі українські підрозділи працюють на нічних камерах. Ми також готуємось до проведення операцій вночі. Але нічні камери на FPV вже використовує і ворог.

Хто першим масштабно використає нічну високоточну зброю — той і дістане суттєву перевагу.

Читайте також: В Україні розробили бронепробивний боєприпас для FPV-дронів (ФОТО)

Друге — це самонаведення дрона по цілі, де безпілотник вражає ціль шляхом автонаведення.

Зараз низка виробників вже тестує схожу систему, ми подібне ще не тестували, але, я думаю, перші дрони FPV з автоматичним наведенням будуть на полі бою вже на весні.

Третє — це рої дронів.

По факту, воно інколи так і є. Коли з’являється ціль — з різних напрямків вилітають дрони, і екіпажі між собою конкурують, хто вразить першим.

Але будуть і такі рішення, де один підрозділ застосовуватиме одразу рій дронів — 6-8 одиниць. Причому виносити їх зможе інший великий дрон «мама», що випустить «діток» у бій і повернеться за іншими дітками, поки малеча буде палити орків.

Четверте — це захищений зв’язок.

Головні шахи на полі бою відбуваються як раз зі зв’язком. Ворожий РЕБ намагається придушити наші дрони. Перевагу здобуде той, хто зможе зробити рішення із конектом, який не подавить ворожий РЕБ.

Як показує практика, головний успіх — не в технологічних рішеннях, а у вмінні масово і швидко виробляти найкращі продукти

Той, хто реалізує ці ідеї, і отримає краще та ефективніше застосування ударних БПЛА. Але є супер важливий нюанс! Як показує практика, головний успіх — не в технологічних рішеннях, а у вмінні масово і швидко виробляти найкращі продукти.

Якщо креатив, розум і експерименти — це наша перевага, то масованість застосування — перевага ворога. Вони крадуть в нас ідеї і ставлять їх на потік.

В історії немало прикладів, коли той, хто виробив цікаве рішення першим, програє тому, хто зміг поставити це рішення на конвеєр.

У чому, до речі, і феномен Китаю. Що китайці винайшли першими? - Відеокамери, телевізори, дрони чи електромобілі? Напевно ніщо. Але лідери за виробництвом, майже кожної одиниці техніки зараз — це Китай.

Читайте також: Наплив китайських автомобілів лякає Захід: чи виправданий страх, — The Economist

Тому наша головна задача — бути готовими миттєво ставити на масові виробництва всі технологічні рішення.

Саме за це на фронті ми й переживаємо. Щоб ми не програли війни в інженерних кімнатах і не проспали мить, коли державі терміново треба приймати рішення щодо закупівель найкращих технологій у наших виробників.

виробництво БПЛА війна технології фірсов війна дронів fpv-дрони

Знак гривні
Знак гривні