На Житомирщині викрили концерн на постачанні продукції російським військовим компаніям

Державне бюро розслідувань затримало керівників концерну із Житомирської області, який навіть під час повномасштабної війни продовжував забезпечувати російський військово-промисловий комплекс системами загородження.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Слідство встановило, що група компаній з Житомирщини постачала підприємствам оборонно-промислового комплексу РФ системами загородження, які використовуються у війні проти України.

Як зазначили у СБУ, отримані товари російські замовники використовували для створення загороджувальних систем по периметру військових об’єктів на території РФ і на тимчасово окупованій частині України.

До початку війни концерн належав підприємцю, який за декілька днів до початку війни виїхав з України, а після вторгнення переоформив власність на підконтрольних осіб, які продовжували працювати з РФ.

«Нові власники» концерну налагодили постачання через підконтрольні іноземні та російські фірми-прокладки. Саме ці компанії відправляли «замовлення» українському виробнику нібито для потреб третьої сторони. 

Тільки протягом 2022 року фігуранти поставили до Росії декілька партій відповідної продукції на понад 1,5 млн доларів США.

Правоохоронці затримали двох топменеджерів концерну, яким було оголошено про підозру в учиненні умисних дій, спрямованих на допомогу державі-агресору, вчинених організованої групою за ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Щонайменше ще троє учасників групи, зокрема її організатор, перебувають за межами України. Їм повідомлять про підозру заочно.

Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі до 12 років позбавлення волі. Вирішується питання щодо арешту майна підприємств та передача їх в АРМА.

Правоохоронці не уточнюють назви підприємства, проте на одній з фотографій ДБР видно логотип звягельського металообробного підприємства "Техна", зауважує liga.net. Це один із провідних виробників обладнання для птахівництва та систем огородження (металевих парканів) в Україні.

Фото: ДБР
Фото: ДБР

За даними аналітичної системи Contr Agent, у травні 2023 року ТОВ "Виробниче об'єднання Техна" змінило назву на ТОВ "ОДП Груп".

На іншій фотографії, вже від СБУ, видно печатку з написом "Липецька область Грязінський район". Там зареєстроване підприємство з такою ж назвою "Техна", яке теж виробляє металеві паркани й огородження.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Як уточнили в Державному бюро розслідувань, за останні пів року правоохоронці викривають вже другий концерн, який продовжував забезпечувати російський ВПК навіть після повномасштабного вторгнення РФ.

впк рф слідство житомирщина дбр оборона окупантів

Знак гривні
Знак гривні